Wednesday, January 30, 2013

Η κοινωνική οικονομία και οι νέοι αυτοδιαχειριζόμενοι συνεταιρισμοί.



             Η κατάληψη του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης σας προσκαλεί στην εκδήλωση «Η κοινωνική οικονομία και οι νέοι αυτοδιαχειριζόμενοι συνεταιρισμοί» την Πέμπτη 31/1 στις 20.00 στο χώρο της κατάληψης. Την συζήτηση θα ανοίξουν οι Ρουμελιώτης Ανδρέας (Δημοσιογράφος- συγγραφέας), Λιερός Γιώργος (Συγγραφέας) και Ιωάννου Νίκος ( Μέλος του κοινωνικού συνεταιρισμού «Η Μαστοράντζα»). 

Λίγα λόγια για την εκδήλωση..


Θα έλεγε κανείς πως περιμέναμε την κρίση για να ασχοληθούμε με την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Ήδη πριν την περίοδο των μνημονίων εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης λάμβαναν χώρα στους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους. Εγχειρήματα όπως ο 'Σπόρος' έδωσαν το έναυσμα της αυτοδιαχείρησης. Και αν ήταν τότε που το ανήσυχο πνεύμα της αυτοοργάνωσης απλώς πειραματιζόταν πάνω σε αντιιεραρχικούς δεσμούς, σήμερα, που τα αφεντικά και το αστικό κράτος μας έχουν κηρύξει κοινωνικό-ταξικό πόλεμο, είναι ανάγκη να επανοικειοποιηθούμε τον χώρο και τον χρόνο μας.
Η ανάγκη και η επιθυμία δημιουργίας ριζοσπαστικών προτάσεων όπως η κοινωνική οικονομία, οι αυτοδιαχειριζόμενοι συνεταιρισμοί και οι κολεκτίβες, ακούγονται όλο και πιο συχνά από τα χείλι μας. Κι αυτό διότι η συνεχιζόμενη γενικευμένη και καθολική κρίση του διεθνοποιημένου κεφαλαίου  και του νεοφιλελεύθερου χρηματιστικού καπιταλισμού, που προσλαμβάνει ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, μας οδηγεί ξανά σε αγωνιστική αμφισβήτηση της άρχουσας τάξης πραγμάτων. Έτσι, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία που επιδιώκεται είναι μια κοινωνική συνδιαλλαγή με μορφικά και αξιακά χαρακτηριστικά διαφορετικά από εκείνα της κρατικής και της κεφαλαιουχικής κερδοσκοπικής οικονομίας. Οικονομία, θεωρία και πρακτική αλληλοτροφοδοτούνται και συναρθρώνουν την άμεση δημοκρατία, ως συλλογικές τοπικές πρωτοβουλίες από τα κάτω, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και μόνο. Γνώμονας λειτουργίας είναι οι οριζόντιες παραγωγικές σχέσεις με δείκτη ευημερίας που πηγάζει από τις μορφές αλληλέγγυας συνδιαμόρφωσης. Στόχος είναι ένα ανταγωνιστικό σχέδιο που θα αποτρέπει τη συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής δύναμης, η οποία σήμερα πηγάζει από το ισχύον κυρίαρχο οικονομικό και  πολιτικό σύστημα. Τέτοια παραδείγματα έχουμε να παρουσιάσουμε και εμείς εδώ, όπως το «ΣΠΑΜΕ τους μεσάζοντες» και το «Αλληλέγγυο εμπόριο», προς το παρόν.
Το ελευθεριακό κίνημα πρέπει πλέον να σηκώσει το βάρος της ευθύνης του. Την βελτίωση της ποιότητας ζωής, πέρα από την  μισθωτή εργασία, χωρίς σχέσεις εκμετάλλευσης όπως είναι αυτή μεταξύ αφεντικού και εργαζομένου. Την αντιιεραρχική οριζόντια συνδιαμόρφωση όχι με γνώμονα το κέρδος, αλλά την αλληλεγγύη.
Όμως, αν και τα ανωτέρω πρεσβεύουν αντικαπιταλιστικές και αντικρατιστικές διαστάσεις δεν έχουν πλήρως ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς τους ούτε με τον αγοροκεντρικό (εμπορευματικό) ούτε με τον κρατικοκεντρικό (νομικό) τρόπο ρύθμισης. Γι' αυτό και δέχονται εύλογα πολλές φορές  κριτική, εφόσον βρίσκονται ακόμα σε ένα εμβρυακό πειραματικό στάδιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εξέλιξη που έχουν αυτά τα εγχειρήματα είναι συνάρτηση συσχετισμών δυνάμεων, τους οποίους πρέπει να αντιληφθούμε. Οι δημιουργικές δυνατότητες που εμπερικλείει η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία  ξεδιπλώνονται και  δείχνουν το δρόμο για μια «μετακαπιταλιστική θέσμιση της κοινωνίας».
Όλα αυτά θα συζητήσουμε σήμερα τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο με τους προσκεκλημένους μας:


Sunday, January 27, 2013

Αναδημοσίευση από "Συλλογικότητα Χωριά από ΒΔ Κρήτη"


ΓΙΑΤΙ ΟΙ “ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ” ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΟΜΙΑΣ


Γιατί οι τραπεζίτες, το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό (οι βουλευτάδες), ο στρατός κατοχής της κοινωνίας (αστυνομία τους λέμε γιατί παρεξηγούν άμα τους λέμε μπάτσους), καθώς και η πάντοτε χρήσιμη εφεδρεία των παρακρατικών ναζί είναι εστίες ΑΔΙΚΙΑΣ. Αδικίας που μας επιβάλλεται με νόμους.
Στους απελευθερωμένους αυτούς χώρους οι άνθρωποι αρνούνται να γίνουν αρχηγοί αλλά και να δεχτούν αρχηγούς. Οι ίδιοι δημιουργούν με κοινή συμφωνία τους όρους που θα ζήσουν μαζί με βάση τις εξής αρχές:


ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι εστίες ανομίας, γιατί στέκονται ενάντια σε ένα σύστημα αδικίας στην πράξη και καθημερινά.
Είναι ακόμα εστίες ανομίας γιατί σπέρνουν και καλλιεργούν στην κοινωνία τους σπόρους της αυτοοργάνωσης και της αντίστασης.
Είναι οι χώροι που ψάχνουν και δημιουργούν τον μελλοντικό κόσμο. Ένα κόσμο που ο καθένας θα προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του στον καθένα και σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Ένα κόσμο ελευθερίας, δημιουργίας, χαράς και πραγματικής δικαιοσύνης.
Είναι ακόμα εστίες ανομίας γιαυτό όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν με πείσμα και πολλές φορές με αυτοθυσία δίπλα, αλλά και μπροστά στους κοινωνικούς αγώνες για την υπεράσπιση της ζωής και της φύσης απέναντι στους νόμους των κυρίαρχων.
Αυτά είναι που ενοχλούν αλλά ακόμα περισσότερο ΦΟΒΙΖΟΥΝ τους δυνάστες μας,


ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Οι καταλήψεις είναι φάροι που δείχνουν την πορεία προς ένα κόσμο ελευθερίας και ισότητας. Είναι προτάσεις ζωής. Τα ντουβάρια δεν έχουν καμιά σημασία. Οι καταλήψεις είναι στο μυαλό και στις ζωές μας και η απάντηση πρέπει να είναι 


10-100- χιλιάδες καταλήψεις ενάντια σε ένα κόσμο υποταγής και θλίψης

Αναδημοσίευση από : http://xwriabdk.blogspot.gr

Φωτογραφίες από τη δράση μας "Σπάμε τους Μεσάζοντες" του Νίκου Παλαιολόγου!







Saturday, January 26, 2013

Ρεμπέτικο Γλέντι





Σήμερα στις 22.00 στο Βοτανικό Κήπο ρεμπέτικο γλέντι με εκλεκτούς μεζέδες και πολύ κρασί!

Wednesday, January 23, 2013

Εκδήλωση συζήτηση "Δόγμα του ΣΟΚ" & Ψυχική Υγεία ή πως ο καπιταλισμός παίζει με τα νεύρα μας



Στην κατάληψη του Βοτανικού Κήπου την Παρασκευή 25/1 στις 19.30

Η δημοσιογράφος Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ. Η άνοδος του πολιτισμού της καταστροφής» υποστήριξε πειστικά ότι υπάρχει μεγάλη συνάφεια ανάμεσα στη θεραπεία του σοκ (ηλεκτροσόκ, στέρηση ερεθισμάτων, χορήγηση ισχυρών ψυχοτρόπων), η οποία εφαρμόστηκε την δεκαετία του 1950 από εντεταλμένους από την C.I.A. ψυχίατρους για την πλύση εγκέφαλου και την οικοδόμηση νέων πειθήνιων προσωπικοτήτων, με τη μέθοδο του σοκ που εφαρμόζουν οι αγορές και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 1970 για να προελάσει ανενόχλητος ο καπιταλισμός της καταστροφής. Δηλαδή ότι η περιβόητη αυτορυθμιζόμενη ελεύθερη αγορά βασίζεται ή ακόμα και δημιουργεί κλονισμούς (από φυσικά ή κοινωνικοπολιτικά αίτια), τους οποίους διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε το τρομοκρατημένο κοινωνικό σώμα να παραμένει ψυχικά και ηθικά καθηλωμένο και ελεγχόμενο και να αναθέτει την ζωή του σε αυτόκλητους νεοφιλελευθέρους σωτήρες (Δ.Ν.Τ., Π.Ο.Ε., Ε.Κ.Τ.).

Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια διάχυτη ατμόσφαιρα κοινωνικής κατάθλιψης, καθώς οι αυτοκτονίες, τα ψυχικά νοσήματα, ο πανικός και η αγωνία ανεβαίνουν απειλητικά. Ενάντια στην άποψη ότι αυτές οι εκφάνσεις ψυχικής αποσύνθεσης είναι απλώς αποτελέσματα της κρίσης, υποστηρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας το δόγμα του σοκ είναι σε πλήρη εφαρμογή και ότι η ψυχική χειραγώγηση και καθήλωση είναι προϋποθέσεις για να εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές: ιδιωτικοποιήσεις, κρατική απορρύθμιση/ελεύθερο εμπόριο και δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, μείωση μισθών και εισοδημάτων, ξεπούλημα «φιλέτων» δημόσιων εκτάσεων, κ.α. Θεωρούμε δηλαδή ότι η κοινωνική κατάθλιψη δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της μείωσης μισθών και εισοδημάτων, της αύξηση της ανεργίας, της αύξηση της φτώχειας, αλλά ότι η εφαρμογή του δόγματος του σοκ και της σωτηρίας της χώρας πάση θυσία βασίζεται στην πολιτική απενεργοποίηση των πολιτών και στη ψυχική τους καθήλωση.

Ενάντια στο δόγμα του σοκ και στη ψυχική καθήλωση διερευνούμε τους ακριβείς τρόπους με τους οποίους αυτά μας επιβάλλονται, ώστε να αντισταθούμε στον κανιβαλικό καπιταλισμό και να εμψυχωθούμε στον αγώνα μας για μια κοινωνία αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Monday, January 21, 2013

Σπάμε τους μεσάζοντες - Παραγγελίες ελαιολάδου

Η διανομή ρυζιού ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Διατέθηκαν 11,5 τόνοι!

230 κιλά ρύζι προσφέρθηκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου και στα συσσίτια της πόλης !

Μαζί κάνουμε πράξη την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη, τη συνεργατικότητα.

Συνεχίζουμε με Ελαιόλαδο Επιδαύρου (έξτρα παρθένο) 3 ευρώ/ lt

Επισκεφτείτε τo site μας για να παραγγείλετε αλλά και να ενημερωθείτε για τη λειτουργία της ομάδας, τη δυνατότητα συμμετοχής και στήριξης της δράσης μας!

http://www.spame-petroupoli.gr/

Wednesday, January 16, 2013

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Ιανουάριος 2013


Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, 19.30
Παρασκευή στερεού σαπουνιού

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, 19.30
"Δόγμα Σοκ" & Ψυχική Υγεία
ή πως ο καπιταλισμός παίζει με τα νεύρα μας

Ομιλητές:
Γιώργος Αστρινάκης, Ψυχίατρος, Διευθυντής στο Δρομοκαΐτειο
Ευτύχης Φυτράκης, Ειδικός επιστήμονας του Συνήγορου του Πολίτη

Σάββατο 26 Ιανουαρίου, 22.00
Ρεμπέτικο γλέντι

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, 19.30
Παρασκευή υγρού σαπουνιού

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, 20.00
Η κοινωνική οικονομία & οι νέοι αυτοδιαχειριζόμενοι συνεταιρισμοί

Ομιλητές:
Ανδρέας Ρουμελιώτης, δημοσιογράφος, συγγραφέας
Γιώργος Λιερός, συγγραφέας
Νίκος Ιωάννου, μέλος του κοινωνικού συνεταιρισμού "Η μαστοράντζα"

Friday, January 11, 2013

Αναβολή εργαστηρίου νήματος

Το εργαστήρι νήματος αναβάλλεται για την Κυριακή 11.00 λόγω της συμμετοχής στην πορεία αλληλεγγύης.

Tuesday, January 8, 2013

Αλληλεγγύη στη Βίλλα Αμαλίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η επίθεση του κράτους στη Βίλλα Αμαλίας είναι επίθεση ενάντια στους ελεύθερους χώρους, ενάντια στα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα. Η Βίλλα επί 22 χρόνια είναι χώρος πολιτικής και πολιτιστικής παραγωγής αντιεξουσιαστικών ιδεών και ταυτόχρονα χώρος κινηματικής δράσης.

Το κτύπημα στη Βίλλα μας αφορά όλους και είναι σίγουρο ότι θα είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα για την απελευθέρωση της Βίλλας από τις δυνάμεις καταστολής. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο, τον καθέναν και την καθεμιά που σέβεται τον εαυτό του να ενώσει τις αγωνίες του για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Ο Δήμος Αθηναίων, η τρικομματική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός πιστοί στην τακτική του Δόγματος Σοκ, προσπαθούν να επαναθεμελιώσουν με ακόμα πιο βάρβαρο τρόπο την κυριαρχία τους πάνω στην κοινωνία πάνω στις ζωές μας. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής εντάσσεται η εισβολή και η κατοχή του κράτους στη Βίλλα .

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ?

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ