Thursday, March 27, 2014

Προβολή της ταινίας “Arrebato” - Σάββατο 29/3 - 21:00



Το cine-votanikos στην κατάληψη Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος σας καλεί το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 21.00 στην προβολή της cult ισπανικής ταινίας Arrebato (1979,105΄) του Iván Zulueta.
Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ελληνικούς υπότιτλους από την Ανεύθυνη Ενημέρωση.
Arrebato  
Η δεύτερη και τελευταία ταινία μεγάλου μήκους του Iván Zulueta (1943-2009) θεωρείται ως η πρώτη και σημαντικότερη έκφραση κινηματογραφικής ελευθερίας (σε θεματολογία, διήγηση και αισθητική) που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία. Στη μετά-Φράνκο εποχή ο Zulueta (γνωστός και για το γραφιστικό του έργο σε αφίσες ταινιών του Buñuel και του Almodovar) μαζεύει τους φίλους του και κινηματογραφεί την αυτοκαταστροφική αγάπη του και την έκσταση(arrebato) για την ίδια την τέχνη του σινεμά. Οι σχέσεις μεταξύ των προσώπων και η σχέση με τον κινηματογράφο είναι πολύ περισσότερο εθιστικές από τη χρήση της ηρωίνης. Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεισήμισι εβδομάδες με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό. Η εμπορική της αποτυχία τον Ιούνιο του 1980 οδήγησε το σκηνοθέτη σε αυτοεξορία από τη βιομηχανία του σινεμά.

http://vimeo.com/35449726

Φωτογραφίες από την Εκδήλωση-Συζήτηση: "Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον" - 26/3

 
 
 
 

Thursday, March 20, 2014

Αντιφασιστική Εκδήλωση-Συζήτηση: Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον - Τετάρτη 26/3 - 20:00



Η συλλογικότητα της κατάληψης Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος σας καλεί την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 20.00 στην Αντιφασιστική Εκδήλωση-Συζήτηση Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.
Στη συζήτηση συμμετέχουν, ο Σάββας Μιχαήλ, πολιτικός και φιλόσοφος, συγγραφέας του βιβλίου Η Φρίκη μιας Παρωδίας. Τρεις ομιλίες για τη Χρυσή Αυγή (Άγρα, 2013) και η Αφροδίτη Κουκουτσάκη, εγκληματολόγος, συνσυγγραφέας, με το Μάριο Εμμανουηλίδη, του βιβλίου Χρυσή Αυγή. Στρατηγικές διαχείρισης της Κρίσης (Futura, 2013).

Πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων της "theatre de Votanique" με το έργο "Μαμά φρικιό" του Ντάριο Φο



Η θεατρική ομάδα του Ε.Κ.Χ. Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης "theatre de Votanique" παρουσιάζει το έργο "Μαμά φρικιό" του Ντάριο Φο.

  8/3  κατάληψη "Πραποπούλου" Χαλάνδρι
13/3  θέατρο "Εμπρός" στα πλαίσια του αντιφασιστικού φεστιβάλ παραστατικών τεχνών
15/3  "Στέγαστρο" αυτοδιαχ/μενο στέκι Γαλάτσι
16/3  "Κρίκος" Κουκάκι συνεργατικό καφενείο
29/3 & 30/3  κατάληψη "Σινιάλο" Αιγάλεω


Παίζουν: Γεωργία Μούργελα - Δήμητρα Σκλάβου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Σκυφτούλης

Wednesday, March 19, 2014

Εργαστήρι στερεού σαπουνιού - Τετάρτη (19/3) - 18.00



Δεν γνωρίζουμε αν είδατε το χθεσινό-βραδινό δελτίο ειδήσεων, αλλά την Τετάρτη  19-3-2014 (έτος σωτήριο για την Ελλάδα και όχι μόνο απ’ όσο ενημερωνόμαστε) και ώρα 6:00μμ (μην έρθετε αξημέρωτα, για το απόγευμα μιλάμε) θα γίνει εργαστήριο για την παρασκευή στερεού σαπουνιού στο Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης.

Θα μάθουμε πως γίνεται το στερεού σαπούνι και στη συνέχεια θα μπορέσουμε να φτιάξουμε και οι ίδιοι σαπούνι με τα χεράκια μας. Οι υπόλοιποι ας παρακολουθήσουν κανένα μεσημεριανάδικο για το πως φτιάχνεται η ψαρόσουπα (καμία γνώση δεν πάει χαμένη, σίγουρα κάπου θα χρειαστεί).

Για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να φέρουμε μαζί μας και κάποια υλικά για να μην κλέβουμε του διπλανού.
Ποια είναι αυτά; Ας τα δούμε ένα ένα.
(Διαβάστε καλά, γιατί στο τέλος θα κάνω ερωτήσεις για να δω αν καταλάβατε τι πρέπει να φέρετε μαζί)

1. Λάδι
Το λάδι αυτό θα πρέπει να είναι ελαιόλαδο, σπορέλαιο, κλπ και θα το βρείτε στο τηγάνι, τη φριτέζα, ή την Κυρα-Μαρία τη γειτόνισσα. Ένα ή Δύο λίτρα είναι αρκετά. (Το ένα θα το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε σαπούνι εκείνη τη μέρα και το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε (κάποια άλλη μέρα) για να φτιάξουμε σαπούνι για αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν. Ναι καλά καταλάβατε, θα το προσφέρουμε δωρεάν σε κάποιους συνανθρώπους μας. Κάτι σαν κηδεία με ξένα κόλλυβα δηλαδή).

2. Νερό.
Αφήστε, το νερό θα το βάλουμε εμείς που είμαστε χουβαρντάδες.

3. Ποτάσα (Καυστικό Νάτριο)
Μπορούμε να αγοράσουμε ένα κιλό ποτάσα από κάποιο κατάστημα ειδών κιγκαλερίας ή (αν δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτή η λέξη) από ένα χρωματοπωλείο.

4. Κατσαρόλα (ατσάλινη) ή γυάλινη γαβάθα
Το σκεύος αυτό θα πρέπει να είναι σαν κι αυτό που έχει η Βέφα και να χωράει τουλάχιστον δύο λίτρα. Θα το χρησιμοποιήσουμε για να ανακατέψουμε τα υλικά μας και στη συνέχεια μπορούμε να τη φορέσουμε στο κεφάλι και να γυρίζουμε γύρω γύρω φωνάζοντας ταρα-τατζούμ  ταρα-τατζούμ.

5. Φόρμα
Θα χρειαστούμε ένα σκεύος για να χυθεί μέσα το σαπούνι που θα φτιάξουμε και να παραμείνει εκεί εώς ότου στερεοποιηθεί. Για το σκοπό αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια έτοιμες φόρμες από σιλικόνη, ή απλά ένα πλαστικό τάπερ (20x20cm περίπου) το οποίο μπορούμε στη συνέχεια να το ξανά χρησιμοποιήσουμε.

6. Γάντια
Γάντια από αυτά που πλένουμε τα πιάτα ή γάντια χειρουργικά μίας χρήσεως είναι μια χαρά. Θα χρειαστούν σίγουρα αφού όποιος δεν έχει να πληρώσει θα αναλάβει τη λάντζα του Βοτανικού.

7. Γυαλιά
Γυαλιά μη φέρετε, θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που είδαμε στο τελευταίο σεμινάριο. Μαζί με την κατσαρόλα στο κεφάλι θα κάνουμε τρελό σουξέ

Να είστε όλοι εκεί.





Thursday, March 13, 2014

Μουσική Εκδήλωση: Παραδοσιακές Aναζητήσεις από την Κρήτη - Παρασκευή 14/3 - 21.00

Η συλλογικότητα της κατάληψης Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος σας καλεί την Παρασκευή 14 Μαρτίου στις 21.00 στη Μουσική Εκδήλωση-Συλλογική Κουζίνα Παραδοσιακές Αναζητήσεις από την Κρήτη.

Θα παίξουν οι:
Πέτρος Σαριδάκης, λύρα, τραγούδι,
Παναγιώτης Κουτούζος, κρητικό λαούτο,
Χρήστος Τζελεπόπουλος, μπάσο
Γεωργία Κάλλη, κρουστά

Λίγα λόγια για τη μουσική και τους μουσικούς:

Η κρητική μουσική αναδιπλώνεται και αναδημιουργείται στο πέρασμα των χρόνων μέσα από τη συχνή εκτέλεση όμορφων τραγουδιών, παραδοσιακών και όχι μόνο. Μια όμορφη παρέα μουσικών τολμά και ξανά-παίζει ξεχασμένες μελωδίες και στίχους του παρελθόντος. Μια παρέα φίλων που δεν φοβάται να εκφραστεί, ακόμα και να πειραματιστεί, εκπλήσ-σοντας όμορφα το κοινό και βάζοντας βάσεις για μια πιο φρέσκια αλλά συγχρόνως πηγαία τέχνη.

Ο δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας, τραγουδοποιός και ερμηνευτής, Πέτρος Σαριδάκης, ανατρέχει στο παρελθόν και επιλέγει ένα μουσικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών και την αισθητική της καλής και  «ανεκμετάλλευτης» παραδοσιακής μουσικής, από όπου και αν προέρχεται.

Η μονοφωνία αλλά και η πολυφωνία της μουσικής συναντώνται στο άριστο παίξιμο του λαούτου από το λαουτίστα, Παναγιώτη Κουτούζο, με καινούριες ρυθμικές φόρμες αλλά και αρμονίες που θα συναρπάσουν. Δεν παύει να είναι σημαντική η συμβολή ενός εξαίρετου μουσικού μπασίστα, με πολλές μνείες, Χρήστο Τζελεπόπουλο, που συνδράμει τα μέγιστα σε αυτή την απαιτητική προσπάθεια για την ανάδειξη του κρητικού ακουστικού ιδιώματος. Στα κρουστά η Γεωργία Κάλλη, μια μουσικός που δεν φοβάται να πειραματιστεί και να αναδείξει σε βάθος την κρητική και γενικά την παραδοσιακή μουσική. Έχει πολλές συνεργασίες στο ενεργητικό της με πολλές επιτυχίες.


Saturday, March 8, 2014

Συναυλία: Nick Tsiamtsikas Blues Band με Hard Electric Chicago Rhythm n’ Blues - Σαββατο 8/3 - 22.30



Η συλλογικότητα της κατάληψης Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος σας καλεί το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 22.30 στη συναυλία των Nick Tsiamtsikas Blues Band με Hard Electric Chicago Rhythm nBlues.

Μυαλό ανοιχτό.
Βούληση ελεύθερη.
Είσοδος ελεύθερη.

Friday, March 7, 2014

Aναβολή Εργαστηρίου Γλώσσας το Σαββάτο 8/3 για την Κυριακή 9/3

Το μάθημα του Εργαστηρίου Γλώσσας το Σαββάτο 8/3 αναβάλλεται για την Κυριακή, 9/3, 5.00-7.00 μ.μ.
Η ομάδα θα μαζευτεί στη βιβλιοθήκη.