Sunday, May 25, 2014

Συναυλία hip-hop (Rebel Diaz) ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών - Σάββατο 31/5 - 22.00



Η κατάληψη-Ε.Κ.Χ. Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης διοργανώνει hip-hop συναυλία ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, το Σάββατο 31 Μαϊου, στις 10 μ.μ.., με ζωντανή εμφάνιση των Rebel Diaz και συμμετοχή των OMERTA και DETRO.

Οι Rebel Diaz, αποτελούμενοι από τους MC's Rodstarz και G1, έκαναν αισθητή την παρουσία τους για πρώτη φορά το 2006 στη Νέα Υόρκη, όταν έπαιξαν ζωντανά μπροστά σε μισό εκατομμύριο κόσμο, για τα δικαιώματα των μεταναστών. Έκτοτε έχουν μοιραστεί τη σκηνή με σπουδαία ονόματα του hip-hop, όπως ο Common, o Mos Def και οι Public Enemy, ενώ έχουν δώσει αμέτρητες συναυλίες σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη. Μεγαλωμένοι στο Σικάγο και με έδρα το Μπρονξ, τη γενέτειρα του hip-hop, οι Rebel Diaz φέρνουν τον κλασικό boom bap ήχο από τη Νέα Υόρκη στο Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης για μια εκρηκτική συναυλία.

Monday, May 19, 2014

Φεστιβάλ Βοτανικού Κήπου: ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΑΣ - 19 έως 22/6

Στην κατάληψη του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου "Βοτανικός Κήπος" της Πετρούπολης διοργανώνουμε για δεύτερη χρονιά από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου 2014 το Φεστιβάλ των ομάδων μας, με τίτλο:

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΑΣ

προσπαθώντας να συμβάλουμε στην ανάδειξη και διάδοση της ιδέας της αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα συζητηθούν τα εξής θέματα:
  • Εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών: Η περίπτωση των σπόρων
  • Αυτοοργανωμένα συνεργατικά εγχειρήματα - Κολεκτίβες: Δικτύωση, προοπτικές και προβλήματα
  • Διαχείριση απορριμμάτων - Το πείραμα της Μυκόνου και άλλες πρωτοβουλίες
  • Πρόσφυγας, μετανάστης ή "λαθρομετανάστης"; Πώς το σύστημα αντιμετωπίζει τον ξένο, τον Άλλο

ενώ θα πραγματοποιηθούν:
 
  • Συναυλίες
  • Θεατρικές παραστάσεις
  • Παιδικό εργαστήρι
  • Επίδειξη ακροβατικών
  • Απαγγελία ποιημάτων
  • Έκθεση χειροτεχνημάτων
  • Έκθεση βιβλίων

Σας καλούμε να πάρετε μέρος στο φεστιβάλ μας με δράσεις/εκδηλώσεις σας ή με την παρουσία σας (τραπεζάκι, ενημερωτικό/προωθητικό υλικό κτλ.). Για τον καλύτερο συντονισμό μας, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τη συμμετοχή σας μέχρι τις 28 Μαΐου 2014.
 
Tις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν αναλυτικέs ενημερώσεις γύρω από το πρόγραμμα του φεστιβάλ και φυσικά θα σταλούν και οι προσκλήσεις συμμετοχής.

Saturday, May 17, 2014

"Δεν ψηφίζω"

Καθώς οι εκλογές μάς αποσχολούν εν γένει εξ αποστάσεως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε ουδέτεροι, εμείς που συμμετέχουμε στη συλλογικότητα της κατάληψης του Βοτανικού Κήπου προτείνουμε ως προεκλογικό ανάγνωσμα το παρακάτω απόσπασμα από ένα κείμενο του Βέλγου συγγραφέα και καταστασιακού Ραούλ Βάνεγκεμ προς την κόρη του.

ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ

Πέρσι, η μικρότερη κόρη μου, γυρίζοντας από το σχολείο, μου είπε: “Νιώθω μεγάλη αμηχανία. Μου εξήγησαν ότι όλοι έχουν καθήκον να ψηφίζουν. Εν τω μεταξύ, εσύ δεν ψηφίζεις. Εξήγησέ μου γιατί!”
Είχα, τότε, καλά επιχειρήματα. Σήμερα είναι ακόμα καλύτερα.

Κάποτε οι πολιτικές ιδέες είχαν σημασία στα μάτια των πολιτών και καθόριζαν την εκλογική τους επιλογή. Υπήρχε τότε ένα πολύ ξεκάθαρο όριο ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στους προοδευτικούς και τους συντηρητικούς. Ήδη όμως από τότε φαινόταν καθαρά ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις είχαν κερδηθεί πρώτα απ’ όλα στους δρόμους, με τις εξεγέρσεις, τις απεργίες ή τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις.

[...] Χωρίς την αποφασιστικότητα των διεκδικητικών κινημάτων δεν θα υπήρχαν ούτε μείωση του χρόνου εργασίας, ούτε πληρωμένες διακοπές, ούτε δικαιώματα περίθαλψης, ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε προνόμια, που οι πολυεθνικές μαφίες κατεδαφίζουν σήμερα, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Πολύ σύντομα είδαμε το εργατικό κίνημα να γίνεται γραφειοκρατικό. Φάνηκε ότι τα κόμματα και τα συνδικάτα ασχολούνταν περισσότερο με την αύξηση της εξουσίας τους παρά με την προστασία ενός προλεταριάτου που μέχρι τη δεκαετία του 1960 υπερασπιζόταν μια χαρά τον εαυτό του. Το κόκκινο έγινε ροζ και το ρόδο φυλλορρόησε.

Καθώς ο σοσιαλδημοκρατικός ρεφορμισμός γινόταν καπνός, η απάτη του λεγόμενου «κομμουνιστικού» κινήματος κατέρρεε, με τη διάλυση της σταλινικής αυτοκρατορίας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε μια πραγματική αποικιοποίηση των μαζών.

Η ανάδυση και η κυριαρχία μιας οικονομίας της κατανάλωσης ήρθαν όντως στην κατάλληλη στιγμή, να αντισταθμίσουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα της αποαποικιοποίησης, που οι λαοί του Τρίτου Κόσμου είχαν αποσπάσει διά της βίας. Ο μύθος της κοινωνίας της ευδαιμονίας, που προπαγανδίζει ο καταναλωτισμός και καταγγέλθηκε απ’ το Μάη του ’68, αποσυντίθεται σήμερα και συνοδεύει στη χρεοκοπία του τον χρηματιστηριακό καπιταλισμό. Η κερδοσκοπική φούσκα του χρηματιστηριακού καπιταλισμού σκάει και αποκαλύπτει γύρω μας το κενό το οποίο δημιούργησε το τρελό χρήμα, που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή του σε κλειστό κύκλωμα (γεμίζοντας βέβαια στο διάβα του τις τσέπες των μαφιόζων μπίζνεσμαν και των πολιτικών,
που μόλις ξαναεκλεγούν θα συστήσουν λιτότητα).

[…] Μέσα στην πελατειακή πολιτική που μας μαστίζει σήμερα, οι ιδέες δεν έχουν περισσότερη αξία από ένα διαφημιστικό φυλλάδιο. Για τον υποψήφιο μετράει μόνο η αύξηση της εκλογικής του πελατείας, έτσι ώστε να πάνε οι δουλειές του καλύτερα για τα μικροσυμφέροντά του.

Tι θα πει πραγματική δημοκρατία;
Μια συνέλευση πολιτών διαλέγει αντιπροσώπους για να υπερασπιστούν τις διεκδικήσεις της, τους δίνει εντολή να την εκπροσωπούν και τους ζητά να λογοδοτήσουν για την επιτυχία ή την αποτυχία της αποστολής τους. Όμως, σε τι θα με εκπροσωπούσαν αυτοί που κλέβουν τον δημόσιο πλούτο, χρησιμοποιούν τους δασμούς και τους φόρους των μισθωτών και των μικροεπαγγελματιών για να ξελασπώσουν τις καταχρήσεις των μπάνγκστερ, διαχειρίζονται τα νοσοκομεία σαν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τους ασθενείς, προωθούν τα σχολεία-στρατόπεδα και κατασκευάζουν φυλακές και κλειστά κέντρα, αντί να πολλαπλασιάζουν τα μικρά σχολεία, υποστηρίζουν τις μαφίες των αγροτικών προϊόντων που εκτρέπουν τη διατροφή από τη φύση, καταστρέφουν τους τομείς προτεραιότητας (μεταλλουργία, υφαντουργία, κατοικία, ταχυδρομεία, μεταφορές, υαλουργία, εργοστάσια αγαθών χρήσιμων στην κοινωνία);
Από την άκρα Αριστερά ως την άκρα Δεξιά, αυτά που προέχουν είναι η αναζήτηση πελατείας, η εξουσία, το ψέμα, η απάτη και τα φούμαρα. Είναι η περιφρόνηση του φουκαρά, που ρίχνει στα χαμένα την εμπιστοσύνη του στην κάλπη, χωρίς να σκέφτεται τη χολέρα της απογοήτευσης, η οποία τον οδηγεί εξαγριωμένο στην τυφλή λύσσα, προετοιμάζοντάς τον για τη βαρβαρότητα της λογικής: «ο καθένας για πάρτη του» και «όλοι εναντίον όλων».

Μα, θα πείτε, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί διεφθαρμένοι, δεν ξοδεύουν όλοι το χρήμα των φορολογουμένων σε επαγγελματικά ταξίδια, σε έξοδα παραστάσεως, σε διάφορες καταχρήσεις. Μερικοί είναι έντιμοι και αφελείς. Σίγουρα, αλλά αυτοί δεν μένουν καιρό στην αρένα.
Εν τω μεταξύ χρησιμοποιούνται ως προπέτασμα από τους διψασμένους για εξουσία, τους άρρωστους για κυριαρχία, τους διαχειριστές της εκλογικής φάρσας, τους προαγωγούς ενός ίματζ που κοτσάρουν παντού, χωρίς να φοβούνται τη γελοιοποίηση.

[...] Αν και η κοινοβουλευτική δημοκρατία σαπίζει όρθια, δεν προτείνω ούτε να την εξαφανίσουμε, ούτε να την ανεχθούμε σαν το μικρότερο κακό. Δεν θέλω ούτε το «Βούλωσέ το!» ούτε το «Μη σταματάς να μιλάς!». Θέλω να ξαναβρεί η πολιτική το αρχικό της νόημα, δηλαδή να ξαναγίνει η τέχνη της διακυβέρνησης της πολιτείας. Θέλω άμεση δημοκρατία, που να πηγάζει όχι από δαρμένους, προδομένους πολίτες, οι οποίοι θα λένε «καλά είμαι εδώ», αλλά από άνδρες και γυναίκες που θα νοιάζονται να προάγουν παντού την αλληλεγγύη και την πρόοδο.

Όταν τοπικές κοινότητες δρώντας συνολικά –στο πρότυπο των διεθνών ομοσπονδιών – αποφασίσουν την αυτοδιαχείρισή τους και εξετάσουν:
  • Πώς θα προωθηθεί η δημιουργία μορφών δωρεάν ενέργειας προς χρήση όλων;
  • Πώς θα ιδρυθεί ένας επενδυτικός συνεταιρισμός που θα χρηματοδοτήσει την οικοδόμησή της;
  • Πώς θα τεθεί σε λειτουργία η συλλογική διαχείριση ενός επενδυτικού ταμείου συγκροτημένου με τέτοια χρηματοδοτική συμμετοχή ώστε να καθιστά δυνατή την άρνηση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων να καταβάλουν τους δασμούς και τους φόρους που επιβάλλει το κράτος-μπάνγκστερ;
  • Πώς θα γενικευθεί η κατάληψη των εργοστασίων και η διαχείρισή τους από τους εργαζομένους σε αυτά;
  • Πώς θα οργανωθεί μια τοπική παραγωγή που θα προορίζεται για κατανάλωση από τις τοπικές και τις ομόσπονδες κοινότητες, ώστε να γλιτώσουμε από τις κομπίνες της αγοράς και να εξασφαλίσουμε σιγά σιγά τη δωρεάν διάθεση των αγαθών επιβίωσης, που καταργεί το χρήμα;
  • (Μην πείτε πως είναι ουτοπία! Αυτό ακριβώς έκαναν το 1936 οι ελευθεριακές κοινότητες της Καταλονίας και της Αραγoνίας, πριν να τις συντρίψουν οι κομμουνιστές.)
  • Πώς θα διαδοθεί η ιδέα και η πρακτική αυτού του δωρεάν, που είναι το μόνο απόλυτο όπλο απέναντι στο εμπορευματικό σύστημα;
  • Πώς θα ευνοηθεί η εξάπλωση των λεγόμενων βιολογικών αγροκτημάτων και η διείσδυσή τους στις πόλεις;
  • Πώς θα πολλαπλασιαστούν μικρές σχολικές μονάδες γειτονιάς, απ’ όπου θα εξοριστούν οι έννοιες του συναγωνισμού, του ανταγωνισμού και της αλληλοσφαγής;
  • [...] Μόνο προαπαιτούμενο είναι η επιθυμία για μάθηση. Δεν υπάρχουν διπλώματα, αλλά ζητείται από αυτούς «που κατέχουν τη γνώση» να τη μεταδίδουν παντού και δωρεάν.
  • Πώς θα προικιστούν οι τοπικές κοινότητες με υγειονομικούς σταθμούς, όπου θα μπορεί να εξασφαλίζεται η βασική περίθαλψη με τη βοήθεια αγροτικών και συνοικιακών γιατρών;
  • Πώς θα οργανωθεί ένα δίκτυο δωρεάν μεταφορών, που να μη μολύνει;
  • Πώς θα τεθεί σε λειτουργία μια ενεργή αλληλεγγύη με στόχο τα παιδιά, τους γέροντες, τους αρρώστους και τους αναπήρους, τα άτομα με νοητικές δυσκολίες;
  • Πώς θα φτιαχτούν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας ανοιχτά σε όλους;
  • Πώς θα μετατραπούν τα σουπερμάρκετ σε αποθήκες, όπου τα προϊόντα, τερπνά και ωφέλιμα, θα ανταλλάσσονται με πράγματα ή υπηρεσίες, έτσι ώστε να εξαφανιστούν το χρήμα και η εξουσία;

Τότε θα ψηφίσω. Με πάθος!!!  
Raoul Vaneigem

Monday, May 12, 2014

Ενημέρωση για Κύκλους Αυτομόρφωσης



Η συλλογικότητα της κατάληψης του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης σας ενημερώνει ότι οι Κύκλοι Αυτομόρφωσης...

- Εργαστήρι Κίνησης (Κάθε Δευτέρα 19.00 - 20.30)
- Παιδικό Εργαστήρι (Κάθε Τρίτη 18.00 - 20.00)
- Καλλιτεχνικό (Εικαστικό) Εργαστήρι (Κάθε Τετάρτη 18.00 - 19.00)

...έχουν κλείσει τον κύκλο τους για φέτος και δεν γινονται πλέον μαθήματα στις συγκεκριμένες μέρες και ώρες. 

Επίσης στο πρόγραμμα προστίθεται ένα συμπληρωματικό δίωρο της ομάδας των Εναέριων Ακροβατικών κάθε Τετάρτη 18.00 -20.00 για όσους και όσες επιθυμούν να εξασκηθούν πέραν του καθιερωμένου μαθήματος της Πέμπτης.

Τέλος στο πρόγραμμα προστίθεται και ένα ακόμη εβδομαδιαίο μάθημα του εργαστηρίου του θεατρικού αυτοσχεδιασμού κάθε Τετάρτη στις 20.00.

Friday, May 2, 2014

Εκδήλωση Ενημέρωσης Και Διαμαρτυρίας Ενάντια Στην Ιδιωτικοποίηση Του Νερού - Πέμπτη 8/5 - 19.30



Η σταδιακά αυξανόμενη στρατηγική υποταγής των κοινωνιών που υλοποιείται με ευθύνη των διαχειριστών-εξουσιαστών του καπιταλιστικού μοντέλου της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, επιτυγχάνεται έμμεσα και άμεσα· όπως ένας έμμεσος τρόπος είναι η εξάρτηση από την τεχνολογική κυριαρχία, έτσι και ένας άμεσος τρόπος είναι η προσπάθεια ελέγχου της τροφής και εν γένει των αγαθών από φυσικούς πόρους, κυρίως του νερού, που είναι δημόσιο αγαθό απαραίτητο σε όλους.
Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πως έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία πώλησης των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης σε ιδιωτικούς φορείς. Παρά και την τεκμηριωμένα πανευρωπαϊκή αντίδραση των πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, η ελληνική κυβέρνηση κωφεύει και συνεχίζει ακάθεκτη το ξεπούλημά του. Παράλληλα δρομολογεί έργα εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων αδιαφορώντας τόσο για τις συνέπειες που θα έχουν στο περιβάλλον, όσο και για τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών.
Η συλλογικότητά μας «Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος» στην Πετρούπολη, όπως αντιστέκεται στον έλεγχο της τροφής καλλιεργώντας παραδοσιακές ποικιλίες οπωροκηπευτικών με σκοπό τη διατήρηση και τη διάδοση των σπόρων, έτσι στηρίζει και την πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού και τα κινήματα για την προστασία των υδάτινων πόρων.
Σε αυτό το πλαίσιο και με σύνθημα "ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ", καλούμε τους γείτονες και συμπολίτες μας σε εκδήλωση στην οποία: ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ (ΟΜΙΛΙΑ , ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΒΙΝΤΕΟ) ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ :

ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ «SAVE GREEK WATER»,

THΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ,

THΣ KΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για την έκφραση απόψεων και θέσεων και τη συνδιαμόρφωση προτάσεων.