Sunday, November 23, 2014

Εκδήλωση-Συζήτηση: Αυτοδιαχείριση - Μία ιδέα πάντα επίκαιρη - Τρίτη 25/11 - 20.00


Ομιλητές:
Ν. Κατσιαούνης (εκδόσεις των συναδέλφων)
Κ. Σταματόπουλος ( ΕΦ. ΣΥΝ)
Ν. Τσιμπίδας ( ERT OPEN)
Eισήγηση: Βοτανικός κήπος

Τι είναι αυτοδιαχείριση; Τι διδάγματα μπορούμε να αποκομίσουμε από την εμπειρία εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης του παρελθόντος αλλά και του παρόντος; Υπό ποίες προυποθέσεις μπορούν τέτοιου είδους εγχειρήματα να συμβάλλουν στον κοινωνικό μετασχηματισμό;

Μια μικρή αναδρομή στα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης, τονίζοντας τα όρια και τις δυνατότητες τους είτε ιστορικά είτε στην πραγματικότητα των σύγχρονων αγώνων.

Πέρα από την όποια κριτική είναι φανερό ότι χωρίς την αυτοδιαχείριση κανένα σχέδιο χειραφέτησης δεν είναι βιώσιμο.

Τα αφεντικά έχουν ανάγκη τους εργάτες, όχι το αντίστροφο!

Thursday, November 20, 2014

Συναυλία Bandits-Mpiranhas - Σάββατο 22/11 - 22.00


Οι BANDits είναι μια hard rock μπάντα με alternative στοιχεία που με την παρούσα σύνθεση ξεκινά το 2006. Ενώ αρχική επιδίωξη των μελών είναι οι διασκευές αγαπημένων τους τραγουδιών σύντομα κινούνται δημιουργικά και ετοιμάζουν δικό τους υλικό. Μετρούν αρκετές εμφανίσεις σε bar και μουσικές σκηνές. Στα λάιβ τους συνδυάζουν την παρεϊστικη διάθεση με δυναμισμό και ένταση.
Οι BANDits είναι:
Στέλιος Δηλιωρίδης - Φωνή, Βασίλης Σακελλάκος - Κιθάρα, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου - Πλήκτρα, Βαγγέλης Ρηγόπουλος - Μπάσο, Γιώργος Παυλάντης - Ντραμς. Η μπάντα κινείται για την ηχογράφηση του πρώτου της demo.
                                       ...............................................................
.Οι Mpiranhas είμαστε πολύ λίγο καιρό μαζί, γι' αυτό και σ' αυτά τα πρώτα live μας παίζουμε κυρίως διασκευές. Παίζουμε κυρίως reggae και μουσική της Καραιβικής (Κούβα κλπ). Σε τέτοιο στυλ προσαρμόζουμε και τραγούδια αγαπημένων συγκροτημάτων όπως Clash, Mano negra, Calexiko, Waterboys και άλλα.

Οι Mpiranhas είναι: Στέφανος Πατρονίδης (φωνή, guitalele, φυσαρμόνικα), Ανανίας Ποταμίτης (κιθάρα, μελώδικα, φωνή), Θεανώ Τσάμη (ukalele, φωνή), Θάνος Σιμούλης (μπάσο), Τίμος Κορονετόπουλος (κρουστά), Άννα Τσίγκου (κρουστά).

Friday, November 7, 2014

Το πρόταγμα της Αποανάπτυξης και η φενάκη της προόδου - Τρίτη 11/11 - 20.00






 Κάλεσμα συνάντησης, παρουσίαση και συζήτηση με θέμα:

«Το πρόταγμα της ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και η  φενάκη   της ΠΡΟΟΔΟΥ»

Ομιλητές: Γιάννης Μπίλλας - Γιώργος Κολέμπας

συγγραφείς του βιβλίου  "Ο ανθρωπολογικός τύπος της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης" http://www.biblionet.gr/book/186864/

Εισήγηση: Βοτανικός Κήπος http://votanikoskipos.blogspot.gr/


 Η Καπιταλιστική  οικονομία της διαρκούς ανάπτυξης”,  καθορίζει στις μέρες μας, με απόλυτο τρόπο τις κοινωνίες, τις σχέσεις, και τις παραστάσεις μας.
Ουσιαστικά αυτό που την ενδιαφέρει   είναι η επίτευξη  κέρδους για το κέρδος και η αποτύπωσή του σε μια σειρά τεχνοκρατικών οικονομικών παραμέτρων.
Άνθρωποι και περιβάλλον μοιάζει να λείπουν εντελώς από τις εξισώσεις και τους συντελεστές  που αποτυπώνουν την επιτυχία η μη του Συστήματος.
        Έτσι η διαρκής  ανάπτυξη ως αυτοσκοπός, περικλείει όλα τα μυθεύματα και τις αντιφάσεις μιας γραμμικής αντίληψης του κόσμου, ως μιας ανεξάντλητης δεξαμενής πόρων, μέσων και αναγκών, οδηγώντας έτσι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στον διαμελισμό των κοινωνιών και των ανθρωπίνων σχέσεων.

Η θεωρία της Αποανάπτυξης εμπνεόμενη από τις αρχές της Πολιτικής Οικολογίας, της Άμεσης Δημοκρατίας αλλά και μια σειρά αξιών και προταγμάτων που διαμόρφωσαν τα κινήματα από την δεκαετία του 60 και μετά, έρχεται όχι μόνο να εντοπίσει τις αντιφάσεις αυτές, αλλά και να προτείνει μια εναλλακτική οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκρότηση.
Μιλά για μια οικονομία των ορίων, που θα καλύπτει πραγματικές ανάγκες και θα συνυπολογίζει την φέρουσα ικανότητα  του περιβάλλοντος και την περατότητα των φυσικών πόρων.
Μια άλλη κοινωνική συγκρότηση όπου η τοπικότητα, η συνεργατικότητα και η ισοτιμία θα αποτελεί τον πυρήνα των παραγωγικών σχέσεων.
Μια νέα πολιτική θέσμιση που θα εκφράζει με άμεσο τρόπο την κοινωνία, μακριά από τις αλλοτριωτικές σχέσεις που δημιουργεί η αντιπροσωπευτική ανάθεση με τους επαγγελματίες πολιτικούς .
Η ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ συνεπώς έρχεται να διευρύνει και να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους οι ανθρώπινες ανάγκες θα αναδειχθούν και θα ικανοποιηθούν με σεβασμό στην φέρουσα ικανότητα του πλανήτη. Αποτελεί γι’ αυτό μια αντιπρόταση στο ληστρικό «υπάρχον αναπτυξιακό» καθεστώς, με σκοπό την αντικατάσταση της καταστροφικής υπέρ-κερδοφορίας των «λίγων», με τη «βιωσιμότητα» των «πολλών», σ’ ένα περιβάλλον απελευθερωμένο από την αλλοτρίωση της χρηστικότητας και της υπέρ-εκμετάλλευσης.

Ο Ε.Κ.Χ Βοτανικός Κήπος εμπνεόμενος ακριβώς από τις αρχές και τις θέσεις της αποαναπτυξης  προσπαθεί διαρκώς να εντάξει στις λειτουργίες του, δομές που να ανταποκρίνονται στα προτάγματα αυτά.
Τα συνεργατικά εγχειρήματα του Καφενείου, Παντοπωλείου, επεξεργασίας και διάθεσης καφέ, αλλά και οι ομάδες του όπως της οικιακής οικονομίας, του θερμοκηπίου, του παιδικού εργαστηριού,  των ξένων γλωσσών κλπ στοχεύουν ακριβώς  να διαμορφώσουν μια εναλλακτική πρόταση στην  δημιουργία και προσφορά των αναγκαίων.