Friday, December 25, 2015

ΘΕΑΤΡΙΚΉ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στις 19/12 - 20/12 και 27/12 ώρα 11:30





Υπάρχει η Μαγεία των Χριστουγέννων;
Μπορώ να την πιάσω;
Μπορώ να την ακούσω να έρχεται;
Και αν ναι, πού μπορώ να τη βρω;
Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τον Τιμολέων και την Τούλα, τους δύο ήρωες του έργου μας, οι οποίοι ψάχνουν αυτό ακριβώς, να βρουν τη Μαγεία των Χριστουγέννων.
Ξεκινώντας μια μεγάλη διαδρομή από την πόλη και το εμπορικό κέντρο και φτάνοντας μέχρι και το Δάσος, συναντούν διαφορετικούς ανθρώπους, ξωτικά που χορεύουν, τον Ανεμοστρόβιλο, αλληλεπιδρούν μαζί τους και με τη βοήθεια των παιδιών συνεχίζουν το ταξίδι.
Μια παράσταση διάρκειας 50 λεπτών, που τα παιδιά-θεατές συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της ιστορίας με ασκήσεις εμπνευσμένες από θεατρικό παιχνίδι και μουσική.
Οι Αλέξανδρος Μητρόπουλος και Μαρία Μπακέα, ηθοποιοί και ο Ευθύμης Γρόνθος, πιανίστας, με πολλή αγάπη προτείνουν σε παιδιά και γονείς να ταξιδέψουν μαζί σε μια διαδραστική παράσταση, συνοδευόμενη από τις μελωδίες του πιάνου.

Θα γίνει συγκεντρωσή παιδικών ρούχων και παιχνιδιών για τους πρόσφυγες.

Κατάληψη Βοτανικός Κήπος, πλατεία Αγ.Δημητρίου Πετρούπολη.
Ελεύθερη Είσοδος.
Λεωφορεία: 700 από σταθμό Αγ. Αντωνίου και Α11, Β11 από σταθμό Αττική.

Tuesday, December 15, 2015

Προβολή Της Ταινίας "Μήδεια..." του Ν.Γραμματικού. Πέμπτη 17/12/2015 στις 21:00




Η «Μήδεια» του Νίκου Γραμματικού είναι μία κινηματογραφική περιπέτεια βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ευριπίδη. Διαδραματίζεται στους δρόμους της σύγχρονης Αθήνας, παίρνοντας τη μορφή μιας συναρπαστικής έρευνας της οποίας ο ντετέκτιβ δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας αυτής, γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων με θεωρητικούς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, ενώ δίνουμε το «παρών» σε ακροάσεις και πρόβες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι βιώνουμε συνεντεύξεις με ανθρώπους στο δρόμο που προκαλούν δέος. Σε αυτό το ανένταχτο σε είδη δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, το κλασικό κείμενο του Ευριπίδη βρίσκεται στον πυρήνα του εγχειρήματος, το οποίο, με έναν τρόπο μαγικό, μετουσιώνεται στην ανακάλυψη της αιχμής του δόρατος του έργου.
Η ιστορία της Μήδειας λειτουργεί ως δίαυλος μέσω του οποίου μπαίνουμε σε μια απρόβλεπτη αναζήτηση χαμένων συμβόλων και εννοιών. Σκοπός αυτής της περιπέτειας είναι να βρούμε τον Ιάσωνα, τον θρυλικό σύζυγο της Μήδειας, και να αναλογιστούμε ποιος θα μπορούσε να είναι η ενσάρκωσή του στον σύγχρονο κόσμο, τι πήγε στραβά με αυτόν και γιατί δεν πέτυχε τους αρχικούς του στόχους.




Σκηνοθεσία / Director
Nikos Grammatikos
Σενάριο / Screenwriters
Nikos Panayotopoulos, Vangelis Mourikis Nikos Grammatikos
Φωτογραφία / DoP
Kostis Gikas
Μουσική / Music
Thanasis Papakonstadinou, Group Therapy
Μοντάζ / Editors
Yannis Sakaridis, Yiannis Katsamboulas
Giorgos Georgopoulos

Εμφανίζονται / Featuring
Vangelis Mourikis, Yuki Krontira Tasos Nousias, Sofia Voyatzaki
Antonis Antoniou, Thodoris Kandiliotis

Παραγωγή / Producers
Vangelis Mourikis, Irini Vougioukalou, Katerina Economou

Ελλάδα / Greece
2014
Εγχρωμο, Ασπρόμαυρο / Color, B&W DCP
93'
Ελληνικά / Greek


 Κατάληψη Βοτανικός Κήπος, πλατεία Αγ.Δημητρίου Πετρούπολη
Ελεύθερη Είσοδος
Λεωφορεία: 700 από σταθμό Αγ. Αντωνίου και Α11, Β11 από σταθμό Αττική.

Wednesday, December 2, 2015

Ομάδα quilombola/physicaltheater "Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: "Η συνέντευξη”. 04 και 05 Δεκεμβρίου. Ώρα 21:00.









ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομάδα quilombola/physicaltheater
"Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Η συνέντευξη”

"Ιθαγενείς κανίβαλοι, αρσενικοί και θηλυκοί. Μια μοναδική αποικία αυτής της πιο άγριας, παράξενης και δύσμορφης φυλής, που βγήκε από τα βάθη των άγριων τόπων. Η κατώτατη κατηγορία της ανθρωπότητας".
Πώς μια διάλεξη για την ανωτερότητα του “δυτικού  πολιτισμού “ καταλήγει  στην απομυθοποίηση και απορύθμισή του. Πως μια αιχμαλωσία γίνεται τόπος συνάντησης όσων αισθάνονται ακόμα ελεύθεροι..
Οι κάτοικοι μιας άγριας φυλής της Πολυνησίας δίνουν συνέντευξη σε μια Ευρωπαία δημοσιογράφο. Σχολιάζουν το σύγχρονο Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, τις  συνήθειες , τους τρόπους λειτουργίας του συστήματός μας, την ιδεολογία και εντέλει την ίδια μας η ύπαρξη . Το καθρέφτισμά μας στα μάτια αυτών που συνήθως καθρεφτίζουν τη φύση.

Οι ανθρώπινοι «ζωολογικοί» κήποι, που ονομάζονταν επίσης «εθνολογικές εκθέσεις» ή «Negro Villages», ήταν χώροι (περιφραγμένα θεματικά πάρκα) στα οποία εκτίθενταν δημόσια ζωντανοί άνθρωποι τον 18ο, τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό συνέβαινε ώστε οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι να δείξουν και να τονίσουν τις πολιτιστικές διαφορές μεταξύ εκείνων, δηλαδή του δυτικού πολιτισμού και των μη ευρωπαϊκών λαών.
Πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίων και Αμερικανών τους επισκέφτηκαν. Οι κήποι περιλάμβαναν αιχμάλωτους Ζουλού, Σενεγαλέζους , Λάπωνες, Πυγμαίους, Νούβιους, Εσκιμώους, Καλμούχους, βουδιστές μοναχούς, Σουδανούς και Ινδιάνους, τους οποίους παρουσίαζαν ως εξωτικά είδη. Τους Αφρικανούς τους φωτογράφιζαν δίπλα σε πιθήκους και χιμπατζήδες, για να δείξουν στους επισκέπτες ότι ήταν πιο συγγενείς με τα ζώα παρά με τον άνθρωπο. Αυτό σταμάτησε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τα ζώα το μαρτύριο συνεχίζεται.

Η παράσταση είναι work in progress  του εργαστηρίου σωματικού θεάτρου που συντονίζει η Νέλλη Πουλοπούλου στο Quilombo Centro Cultural και εντάσσεται σε ένα σχέδιο έρευνας με τίτλο “Shake the datas”. Έχει θέμα την αλλοτρίωση  και κεντρικό ερώτημα το πως μπορεί κανείς να ταρακουνήσει τα προσωπικά και κοινωνικά δεδομένα σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης, αναθεώρησης και αναδόμησής τους.  Η ομάδα σε συνεργασία με την “Κίνηση καλλιτεχνών με αναπηρία”στα πλαισια του “Shake the datas  και του “Αντιφασιστικού φεστιβάλ παραστατικών τεχνών” έχει παρουσιάσει  την παράσταση “Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι: Το κλουβί”

Δραματουργία: Ομάδα quilombola
Σύλληψη, σκηνοθεσία: Νέλλη Που

λοπούλου
Φωτισμοί: Αδάμ Τσαπέκος
Χειρισμός- φωτισμών – Αφίσα: Αγγελική Λυμπεροπούλου
Παραγωγή: Quilombo Centro Cultural

Παίζουν:
Αμπντούλ Ναζαρί
Βίκυ Πάντζιου
Γεράσιμος Ζερβός
Δημήτρης Αποστολόπουλος
Νέλλη Πουλοπούλου
Σέργιος Κομπόγιωργας
Χρήστος Καρυστινός
Χριστίνα Παπαδημητρίου



Quilombolas λέγονται οι κάτοικοι των Quilombo  που ήταν καταφύγια σκλάβων δραπετών  στην αποικιοκρατούμενη Βραζιλία.