Tuesday, March 29, 2016

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Χ. Παρασκεύη 1/4 και ώρα 20:00




ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ
Αυτή την εποχή η Ελλάδα, όπως όλος ο κόσμος μέσω του προσφυγικού-μεταναστευτικού, βιώνει μια απ’ τις μεγαλύτερες βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό γεγονός των ημερών. Η εικόνα του πρόσφυγα-μετανάστη, του απογυμνωμένου ανθρώπου από τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, του ανθρώπου χωρίς χαρτιά που αναζητεί χώρο για την επιβίωση του δεν μας είναι άγνωστη. Την έχει συναντήσει πολλές φόρες η ιστορία του κόσμου και ιδιαίτερα η ιστορία αυτού του τόπου.
Τα κράτη, τα σύνορα, οι πόλεμοι και οι φράχτες, κάνουν το ταξίδι του πρόσφυγα μια διαδρομή θανάτου και γι’ αυτό η φωνή τους είναι εκκωφαντική και ακούγεται απ’ το βυθό του Αιγαίου μέχρι την Ειδομένη, το Καλαί και όλους τους καταυλισμούς και τα κέντρα κράτησης που απλώνονται στην Ευρώπη.
Το ελληνικό κράτος και η Ευρώπη, καταπατώντας τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις οποίες οι ίδιοι έχουν υπογράψει, δείχνουν καθαρά το ψεύτικο προσωπείο της «δημοκρατίας» και του «πολιτισμού» που προβάλλουν. Μέσα από αυτή την πρακτική  αναδεικνύονται τα προβλήματα των υπαρχουσών κοινωνικών δομών που βασίζονται σε εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους, σε καταπιεστές και καταπιεσμένους, μέσα σε σύνορα που είναι ανοιχτά για την διακίνηση του παγκόσμιου πλούτου αλλά κλειστά για τους ανθρώπους.
Η κατάληψη του Βοτανικού Κήπου ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σ’ αυτές τις εξελίξεις. Μετά από εφτά μήνες συλλογής τροφίμων, φαρμάκων και ρουχισμού -με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας- και διανομής τους σε αυτοοργανωμένες δομές στέγασης και φιλοξενίας, προχωράει στο επόμενο βήμα: Τη συστέγαση και τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων-μεταναστών στο χώρο της κατάληψης.
Έξω από συνεργασίες με Μ.Κ.Ο., κομματικούς και κρατικούς φορείς, με βάση την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση για την αυτοδιαχείριση,  με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, καλούμε
ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΝΙΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ Σ’ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ  ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ  ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ  ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙ.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ!




ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ (πλατεία Αγ. Δημητρίου) ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/4/2016 ΩΡΑ 20:00





           ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!



Sunday, March 27, 2016

ΣΥΝΑΥΛΙΑ PUNK ROCK 2/4 και ώρα 21:30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 21:30
DUDETTES ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ
JUNKHEART ΠΑΝΚΡΟΚ
 

https://www.facebook.com/Junkheart-438118286305093/
http://junkheart.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/user/junkheartAthens

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κατάληψη Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης
votanikoskipos@gmail.com
http://votanikoskipos.blogspot.gr/
 

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη
Πρόσβαση: λεωφορειακές γραμμές 700 (από το σταθμό του μετρό στον Άγ. Αντώνιο),
Α11 και Β11 (από το σταθμό του μετρό στην Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».
 

(https://maps.google.com/maps/ms?msid=204839147190608214781.0004936fa07d7ea211609&msa=0&ll=38.044103%2C23.685708&spn=0.020346%2C0.045447)

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ


προσφυγιά -εφημεριδάκι τοίχου

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Χιλιάδες πρόσφυγες, μετανάστες, εργαζόμενοι και ταξιδευτές καθημερινά μετακινούνται από τις πατρίδες τους για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής. Εξαιτίας πολέμων, φτώχειας, θρησκευτικού φονταμενταλισμού, πολιτικών διωγμών ή καταπίεσης και δίωξης πάσης φύσεως διαφορετικότητας. Γενικά, λόγω των νεοβάρβαρων πολιτικών που επιβάλλονται σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.
Όσο οι άνθρωποι δεν κατανοούν και δεν αντιστέκονται στο παιχνίδι που παίζεται στην παγκόσμια σκακιέρα των οικονομικών συμφερόντων και των σφαιρών εξουσιών και επιρροής τόσο η προσφυγιά και η μετανάστευση θα είναι ένα φαινόμενο που θα συνεχίζεται και θα επιδεινώνεται.
Το γεγονός ότι τα ίδια τα κράτη καταπατούν τις διεθνείς συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις οποίες τα ίδια έχουν υπογράψει δείχνει καθαρά το ψεύτικο προσωπείο της "δημοκρατίας" και του "πολιτισμού" που προβάλουν. Αναδεικνύει τα προβλήματα των υπαρχουσών κοινωνικών δομών που βασίζονται σε εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους, σε καταπιεστές και καταπιεσμένους, μέσα σε σύνορα που είναι ανοιχτά για την διακίνηση του παγκόσμιου πλούτου αλλά κλειστά για τους ανθρώπους.
Η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, η κατάργηση των κρατικών συνόρων και η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων είναι ο δρόμος που προτείνουμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Το χειμώνα του 1922-23, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, χιλιάδες Έλληνες της Μ. Ασίας αναζητώντας προστασία για τις ζωές των ίδιων και των παιδιών τους καταφεύγουν ως πρόσφυγες στη Συρία.
Η περιοχή τελεί υπό Γαλλική κατοχή με τους Γάλλους να μην ενδιαφέρονται τόσο για το ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περιγραφή από τον συγγραφέα Harold Spencer: «Η κατάστασις εχειροτέρευσεν, ιδίως λόγω της πολιτικής της Γαλλικής Κυβερνήσεως... Μέγας αριθμός προσφύγων της Μικράς Ασίας επί των πλοίων εις τους Γαλλικούς λιμένας της Συρίας, οι δε Γάλλοι ουχί μόνον αρνούνται να επιτρέψουν εις αυτούς να παραμείνουν τουλάχιστον εις Συρίαν, αλλά αρνούνται και να τους δώσουν τροφήν...» (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ 3/3/1923).
Η τύχη των 15.000 περίπου Ελλήνων προσφύγων δεν έχει πλήρως εξακριβωθεί έως σήμερα. Ένα ποσοστό των προσφύγων επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ σημαντικός αριθμός τροφοδότησε τις Ελληνικές κοινότητες στη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Βηρυτό σε ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά εχθρικό ήταν.
ΕΙΝΑΙ ΜΑΦΙΑ ΜΑΥΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΙΣΩ ΠΟΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
Και ενώ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή καλά κρατά, είναι γνωστός πλέον ο ρόλος που παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις (μεταξύ άλλων και η Ε.Ε.) στη διεξαγωγή του. Τα γεωστρατηγικά παιχνίδια για τον έλεγχο της περιοχής απαιτούν ένα λουτρό αίματος και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τον τόπο τους.
Ο κυνισμός και η αναλγησία της Ε.Ε. αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Ο πόλεμος πουλάει. Από το εμπόριο όπλων, την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας μέχρι τη μελλοντική ανοικοδόμηση της περιοχής από ευρωπαϊκές οικοδομικές εταιρίες,
τα λεφτά είναι πολλά και βρόμικα.
Όμως και πίσω από τη προσφυγιά, που είναι το άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου κρύβεται μία τεράστια μαύρη οικονομία με όρους μαφίας
και μάλιστα πολύ κερδοφόρα.
Γιατί δεν είναι μόνο το κρατικό ταμείο και το ταμείο της αστυνομίας που γεμίζει χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς το ελληνικό κράτος σε ρόλο συνοριοφύλακα
της ΕΥΡΩΠΗΣ - ΦΡΟΥΡΙΟ.
Είναι και τα πολλά μικρά και μεγάλα αφεντικά που μπορούν να απολαμβάνουν την ευεργεσία της παράνομης και ημιπαράνομης απλήρωτης και χωρίς δικαιώματα εργασίας των μεταναστών. Είναι οι τεχνικές εταιρείες και επιχειρήσεις σίτισης που κάνουν χρυσές δουλειές.
Οι σεκιουριτάδες, οι μισθοφόροι καραβανάδες, οι δουλέμποροι, το παράνομο εμπόριο, οι νταβατζήδες˙ οι τοπικές κοινωνίες που περιμένουν να πέσει κάποιο ψίχουλο από την εμπορική δραστηριότητα που φέρνει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, και τόσοι μα τόσοι άλλοι.
Όσοι σήμερα βολεύονται από αυτή τη κατάσταση είναι το απαραίτητο άλλοθι, οι πλάτες των ιμπεριαλιστών και του ανθρωποφάγου συστήματος. Αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη νομιμοποίηση και εγκαθίδρυση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού που σήμερα χτίζεται πάνω στα σώματα των προσφύγων και των μεταναστών για να συμπεριλάβει τις στρατιές των ανέργων, των αστέγων και των περιθωριοποιημένων.
Όσο δε βλέπουμε αυτά που μας ενώνουν αντί να ακούμε όσους μας λένε τι μας χωρίζει˙ όσο δε δημιουργούμε τις δικές μας ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ κόντρα στα αφεντικά και τους φασίστες˙ όσο δε σπάμε τον φόβο και την απομόνωση και δε δημιουργούμε δεσμούς αλληλεγγύης, τόσο θα κοιτάμε ανήμποροι το παρόν των προσφύγων και των μεταναστών κι εκεί θα βλέπουμε και το δικό μας μέλλον.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΗΘΙΚΟ ΠΑΝΙΚΟ
Ενός κακού media έπονται
"Ασφυξία", "απειλή για το έθνος", "φόβοι για τη υγεία", "απέλαση παράτυπων μεταναστών", "κλείσιμο των συνόρων", "τζιχαντιστές πρόσφυγες" είναι μερικοί μόνο από τους ξενοφοβικούς πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων. Η ρατσιστική ρητορική στα ελληνικά ΜΜΕ βεβαίως δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη, υπήρχε και παλιότερα. Από την άλλη, υπάρχουν και τραγικά συγκινητικές αναπαραστάσεις των προσφύγων, που στην εντυπωσιοθηρία τους μάλλον ξύνουν τις πληγές της εξορίας και ρίχνουν στάχτη αντί για ενημέρωση στα μάτια του κόσμου. Από τη μια μεριά ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική και από την άλλη το εμπόριο των εικόνων του πόνου και της φυγής από τα αιματηρά γεωπολιτικά στρατιωτικά παιχνίδια. Αυτό που καλλιεργείται από αυτές τις αντιφατικές αναπαραστάσεις των μμε αποκαλείται ηθικός πανικός.
Ο πρόσφυγας μας θυμίζει ασυνείδητα ότι η θέση μας σε αυτόν τον κόσμο είναι ακόμα πιο επισφαλής από όσο νομίζαμε. Ότι μπορούμε να εκπέσουμε ακόμα πιο κάτω. Γι' αυτό φοβόμαστε. Τα καθεστωτικά μμε αυτόν το φόβο τον πουλάνε, αυτόν τον ηθικό πανικό σπέρνουν στα μυαλά. Αφενός γιατί απλά κάνουν τη δουλειά τους, αφετέρου γιατί για να κάνουν τη δουλειά, χρειάζεται να μας έχουν αναισθητοποιήσει με λέξεις και εικόνες σοκ στο μικροαστικό καναπέ μας. Μας οδηγούν έτσι στην έρημο της μεταμφιεσμένης αδιαφορίας σε ανεκτικότητα, στη δυσπιστία, στην αποξένωση και στην επιδείνωση.
Ο μόνος τρόπος που μας απομακρύνει από την τωρινή δυσφορία και τη μελλοντική συμφορά περνά μέσα από την απόρριψη του ύπουλου διαχωρισμού 'εμείς και οι ξένοι". Δεν υπάρχει άλλη έξοδος εκτός από την έμπρακτη εμπειρία της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας ανάμεσα στους ανθρώπους.
Προς φυγείν […] μια κανονικότητα;
Συνέπεια ακραίας αδικίας, φυσικής ή τεχνητής, μια κανονικότητα της καθημερινότητας, εν δυνάμει προς φυγή από τον απάνθρωπο εργοδότη, από την άγονη επαρχία από την αυταρχική οικογένεια, από την βαρετή εκπαίδευση, από την επιφανειακή σχέση, από την πιθανή απόρριψη. Έτσι μπολιασμένοι έως εθισμένοι άνθρωποι, στη διαδικασία της φυγής, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κατάσταση που δημιουργείται από τους πρόσφυγες των πολέμων της φτώχειας, των δικτατοριών…
Παρόλο που η κοινή λογική, έως και η θεσμική της έκφραση, καταδικάζει τις αιτίες, ούτε τις αιτίες καταφέρνει να θεραπεύσει ούτε και τα θύματα πρόσφυγες να φροντίσει. Εύλογα θα χαρακτηριστεί ως συστημική υποκρισία, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο μηχανισμός της σύγκρισης και του φόβου- αιτίες μιας γενικότερης κοινωνικής αφασίας- που ενεργοποιείται καθώς ο πρόσφυγας της καθημερινότητας αντικρίζει τον πρόσφυγα της διαχρονικότητας των πολέμων.
Όλο αυτό ως ένα πρόβλημα προς φυγείν.
Ας επιτραπεί η αφαιρετικότητα της προτροπής
για εργασία προς από-φυγή.

Thursday, March 10, 2016

ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ με την Σύλβια Βενιζιλέα 19/3 και ώρα 21:00




 Βραδιά Αφήγησης Παραμυθιών για μεγάλους

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στις......., ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος "Βοτανικός Κήπος"  φιλοξενεί την αφηγήτρια Σύλβια Βενιζελέα σε μια βραδιά γεμάτη ιστορίες από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης.

Μέσα από τις ιστορίες των λαών, θα ταξιδέψουμε σε τόπους μακρινούς και θα συναντήσουμε πλάσματα αλλιώτικα και απ' αλλού φερμένα.
Θα μπούμε μέσα σε πυκνά δάση, θα ταξιδέψουμε στην έρημο, θα δούμε μικρές καλύβες και παλάτια,όμορφες νέες και γριές μάγισσες.
Θα μάθουμε πόσο εύκολο και πόσο δύσκολο είναι να συναντήσεις την αγάπη και ποιος πλάθει το ριζικό.
Ιστορίες γεμάτες μυστήριο, περιπέτεια και μαγεία κι άλλες με χιούμορ, ρεαλισμό και ανατροπές.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης
Στις 20 Μαρτίου, με την έναρξη της εαρινής ισημερίας, οι χώρες στο βόρειο ημισφαίριο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης.Είτε ανήμερα της γιορτής είτε λίγες πριν ή μετά, πλήθος εκδηλώσεων υλοποιούνται σε πολλές χώρες και σε διαφορετικούς χώρους (σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, πολιτιστικούς χώρους,συλλόγους,κλπ).
Ο στόχος της γιορτής είναι όσο περισσότεροι άνθρωποι να πουν και ν' ακούσουν ιστορίες. Η τέχνη της προφορικής αφήγησης έχει την τιμητική της και οι ιστορίες ακολουθούν το δρόμο που γνωρίζουν εδώ και αμέτρητα χρόνια, ταξιδεύουν “από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα” .Είναι μια γιορτή, ένα μοίρασμα, μια διάδοση των ιστοριών και της τέχνης της αφήγησης.
Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, έχει μια θεματική και για το 2016 είναι "Stronge Women" (Δυναμικές Γυναίκες).
Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης-World Storytelling Day:

Η βραδιά στον Βοτανικό Κήπο είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που περπατούν,αναζητούν, παλεύουν, δημιουργούν και οραματίζονται τον δικό τους κήπο...


Η Σύλβια Βενιζελέα είναι επαγγελματίας αφηγήτρια, ηθοποιός και θεατρολόγος.Αφηγείται με τρόπο άμεσο και παραστατικό παραμύθια, μύθους και παραδοσιακές ιστορίες των λαών του κόσμου.
Τα τελευταία δέκα χρόνια δημιουργεί παραστάσεις αφήγησης και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους με μύθους και παραμύθια και διδάσκει την τέχνη της αφήγησης. 
Περισσότερες Πληροφορίες:http://sylviavenizelea.blogspot.gr/p/blog-page_14.html


ΑΦΙΣΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ

Κατάληψη Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης
Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη
Πρόσβαση: λεωφορειακές γραμμές 700 (από το σταθμό του μετρό στον Άγ. Αντώνιο),
Α11 και Β11 (από το σταθμό του μετρό στην Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».
(https://maps.google.com/maps/ms?msid=204839147190608214781.0004936fa07d7ea211609&msa=0&ll=38.044103,23.685708&spn=0.020346,0.045447)