Tuesday, April 19, 2016

ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ

ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ

Ευχαριστούμε τον αλληλέγγυο κόσμο της περιοχής που πρόσφεραν κάθε είδους βοήθεια για τη διαμονή των προσφύγων στην κατάληψη.
Όσοι αλληλέγγυοι έχουν ανάγκη από ρούχα μπορούν να έρχονται καθημερινά στο χώρο μετά τις 7 μ.μ..

Οι τρέχουσες ανάγκες είναι οι εξής:

Τρόφιμα

Αραβικές πίτες
Φρούτα
Λαχανικά
Ζάχαρη
Μπαχαρικά
Κρεμμύδια
Σκόρδα
Γενικής Χρήσης

Σακούλες σκουπιδιών (μεγάλες-μικρές)
Γάντια μιας χρήσης



 

Tuesday, April 5, 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΓΥΑΛΙΝΟΥ" "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ" 9/4 στις 11:00



 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Υπεύθυνος: Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης


Ελεύθεροι Σπόροι- Ελεύθεροι Άνθρωποι
Η διατροφική ελευθερία είναι η ελευθερία να επιλέγουμε και να διεκδικούμε την τροφή μας όχι μόνο με κριτήριο την τιμή πώλησης και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος (γεύση, άρωμα, κ.ά.), αλλά και με κριτήρια όπως: η εγγύτητα του τόπου παραγωγής, το σύστημα  καλλιέργειας (συμβατικά, βιολογικά κ.ά,), η επιβάρυνση του περιβάλλοντος της καλλιέργειας και η διαχείριση των φυσικών πόρων (π.χ. νερό), οι όροι εργασίας του αγρότη και των αγρεργατών, η παραγωγή μέσω συνεργατικών εγχειρημάτων και πολλά άλλα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να μιλάμε για διατροφική ελευθερία, αν ο σπόρος από τον οποίο ξεκινάει κάθε καλλιέργεια δεν είναι ελεύθερος να καλλιεργηθεί από τον αγρότη, χωρίς περιορισμούς από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των πολυεθνικών των αγροχημικών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για διατροφική ελευθερία αν ο αγρότης δεν μπορεί να κρατάει ο ίδιος το σπόρο του για την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς. Όπως έκανε για χιλιάδες χρόνια ως βελτιωτής των καλλιεργούμενων ποικιλιών με κριτήρια όχι μόνο κέρδους και οφέλους, αλλά και κοινωνικά μέσω της συνεχούς διάδρασης του με τους αποδέκτες και καταναλωτές των προϊόντων του.
Για τους λόγους αυτούς και πολλούς ακόμα, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία των σπόρων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτονομία του αγρότη, για την ελευθερία όλων μας.

Η κατάληψη του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης και το «Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής» σας προσκαλούν στην εκδήλωση-γιορτή με θέμα «Ελεύθεροι Σπόροι- Ελεύθεροι Άνθρωποι» το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 και ώρα 11.00, όπου θα μοιράσουμε σπορόφυτα από ντόπιες-παραδοσιακές ποικιλίες κηπευτικών για να καλλιεργήσουμε και να συμμετέχουμε όλοι ενεργά στην προσπάθεια προστασίας του φυτογενετικού μας πλούτου.
Η εκδήλωση είναι η τέταρτη μιας σειράς δράσεων που οργανώνονται σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου από τις ομάδες σποροφύλαξης Αττικής (βλ. «ΣΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», https://sporoistinpoli.wordpress.com), ένα δίκτυο συλλογικοτήτων που μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα για το σπόρο ως πηγή ζωής, ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.
Στο Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής συμμετέχουν οι ομάδες: – Αιγίλοπας/Βοτανόκηπος – Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» – Αστικός Αγρός Χαλανδρίου – Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό – Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου – Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης – Δια.Σπο.Ρα. – Δρυάδες – Νέα Γουινέα – Ομάδα Μετάβασης Ακαδημίας Πλάτωνα – Πελίτι Αθήνας – Το Περιβόλι της Νίκαιας – Σπόροι Ζωής.

Η εκδήλωση, εκτός από τη διανομή των σποροφύτων, θα περιλαμβάνει:
·               Εργαστήρια:
1.      Σποροσυλλογή, δηλαδή πως κρατάμε το σπόρο από τους καρπούς.
2.      Η τεχνική της καλλιέργειας των ανοιξιάτικων κηπευτικών από το Γεωπόνο Βιολογικής Γεωργίας Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

·               Συλλογική κουζίνα, μαγειρεύουμε και μοιραζόμαστε το φαγητό μας.
·               Ζωντανή ρεμπέτικη μουσική από τους Ντουμάνιανς.
·               Συλλέγουμε τρόφιμα για τους πρόσφυγες. 

 



Τοποθεσία: Βοτανικός Κήπος, πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη
Πρόσβαση: λεωφορειακές γραμμές 700 (από το σταθμό του μετρό στον Άγ. Αντώνιο), Α11 και Β11 (από το σταθμό του μετρό στην Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

Saturday, April 2, 2016