Wednesday, April 21, 2010

Ομάδα Χώρου Βοτανικού Κήπου

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος
ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΟΥ

Τρεισήμισι  μήνες μετά την κατάληψη, τέλος  Οκτώβρη του 2009, δημιουργήθηκε η  ανάγκη, αλλά και διαμορφώθηκαν οι συνθήκες, για να λειτουργήσει μια  ομάδα που θα ασχολιόταν με την  λύση λειτουργικών προβλημάτων που προέκυπταν με τις νέες χρήσεις όλου του κτιριακού συγκροτήματος του Βοτανικού Κήπου, θέματα εξοπλισμού με τα απαραίτητα αλλά και κατάλληλα έπιπλα, αναμόρφωσης, συντήρησης, σχεδιασμού εσωτερικών και υπαίθριων χώρων, χρωματισμοί, φωτισμός κλπ κλπ

Μέχρι τότε είχε γίνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, με πολύ κόπο να καθαριστούν τα κτίρια από την αθλιότητα στην οποία  ήταν, να γίνουν μεταλλικές κατασκευές ασφάλισης, χτίστηκαν τοίχοι στην θέση δύο μεγάλων υαλοστασίων που  ήταν σπασμένα, αποκαταστάθηκαν άλλα τζάμια σπασμένα, θρυμματίστηκαν και απομακρύνθηκαν τα σπασμένα τζάμια από το «Γυάλινο κτίριο» που ήταν φοβερά επικίνδυνα, περιφράχθηκε με μεταλλικό πλέγμα το «Γυάλινο κτίριο», κατασκευάστηκε ένα υποτυπώδες αλλά πολύ χρήσιμο μπαράκι, καθαρίστηκαν όλοι οι υπαίθριοι χώροι και όλο το «Γυάλινο» και πολλά άλλα που δεν γίνεται να καταγραφούν αναλυτικά.
Όλες αυτές  οι ανάγκες αντιμετωπίζονταν εκ των  ενόντων, με ό,τι γνώσεις εμπειρικές διέθεταν άτομα που συμμετείχαν  στην κατάληψη και με την βοήθεια  κάποιων ειδικών, όταν ήταν απαραίτητο.
 Έγινε λοιπόν πρόταση στην Γενική Συνέλευση της 14/2/10, να δημιουργηθεί  μια ομάδα που θα επιχειρούσε να απαντήσει οργανωμένα σε  όλα τα παραπάνω θέματα. Ένας  αρχιτέκτονας ανέλαβε τον συντονισμό  της δράσης της ομάδας, που  θα ήταν ανοιχτή για συμμετοχή σε όποιον ενδιαφερόταν, ανεξάρτητα από ειδικές γνώσεις ή σχετική εμπειρία. Η σκέψη ήταν ότι πέρα από το πρακτικό μέρος που η ομάδα θα είχε να καλύψει, θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε και μια ευαισθητοποίηση γύρο από την αρχιτεκτονική και τον ρόλο του αρχιτέκτονα γενικότερα, με βιωματικό τρόπο . Και πράγματι υπήρξε ενδιαφέρον και από τις 21/2/10 ξεκίνησε να δουλεύει η ομάδα. 
Η ομάδα μαζεύεται κάθε Κυριακή μια ώρα πριν από  την Γ.Σ., είναι ανοιχτή και  δεν έχει σταθερή σύνθεση. Οι προτάσεις που προκύπτουν από επεξεργασία παρουσιάζονται στην Γενική Συνέλευση, γίνεται σχετική συζήτηση, εγκρίνονται και οργανώνεται η υλοποίησή τους. Μέσα στην βδομάδα και με κορύφωση το Σάββατο υλοποιούνται οι αποφάσεις της Γ.Σ.  με την συμμετοχή όλων όσοι μπορούν και όχι στενά από την ομάδα χώρου.     
Ένας σύντομος απολογισμός της δράσης της, μέσα στο διάστημα αυτό, των περίπου  δύο μηνών, είναι: 
  • Αξιοποίηση  επίπλων (προσφορά μελών του Ελεύθερου  Κοινωνικού Χώρου). Τοποθετήθηκαν στον χώρο των Η/Υ και στις δύο μικρές αίθουσες του ισογείου.
  • Δόθηκε προτεραιότητα στην μελέτη διαμόρφωσης του υπαίθριου χώρου, ώστε να είναι έτοιμος μόλις ο καιρός είναι κατάλληλος για υπαίθριες εκδηλώσεις και χρήση του.
  • Αυτή η προτεραιότητα έγινε αποδεκτή από την Γ.Σ. και οδήγησε στις παρακάτω δράσεις :
    • Εισαγωγή στην έννοια της αρχιτεκτονικής ως τέχνης και επιστήμης και στον ρόλο του  αρχιτέκτονα σε περιόδους κρίσης. (*)
    • Γνωριμία με τον υπαίθριο χώρο του Βοτανικού  κήπου και επισήμανση των προβλημάτων  που απαιτείται άμεσα να αντιμετωπισθούν, όπως ο καθαρισμός της ταράτσας και του καναλιού που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του «γυάλινου», η μεταφορά του «κομπόστ» σε πιο κατάλληλη θέση.
    • Αποτύπωση όλου του υπαίθριου χώρου μεταξύ των  κτιρίων  δηλ. λεπτομερές μέτρημα  και σχεδίαση σε κλίμακα 1:100.
    • Πρόταση διαμόρφωσης  αυτού του χώρου και φύτευσης. Βασικά στοιχεία της πρότασης για  τον χώρο είναι μια μικρή πλατεία  με ένα πλάτανο στρωμένη με χαλίκι, χτιστό υπαίθριο μπαρ, δυνατότητα για  προβολές, κάλυψη του αυλακιού με ξύλινη πλατφόρμα για να χρησιμοποιείται σαν κάθισμα, αποκατάσταση του φωτισμού, διαμόρφωση εξέδρας για μουσικές εκδηλώσεις, graffiti στους δύο τοίχους στην περιοχή της πλατείας και του μπαρ, βάψιμο του κτιρίου, δημιουργία graffiti στο στηθαίο του κτιρίου με περιεχόμενο «Βοτανικός κήπος – Ελεύθερος κοινωνικός χώρος», σχεδιασμός–κατασκευή–ανάρτηση, μεγάλου κατακόρυφου πανώ, διαστάσεων 1,50Χ5,50 μ., στο κέντρο της νότιας όψης του «γυάλινου» κτιρίου με θέμα «Εν αρχή ην ο σπόρος», βάψιμο της βάσης του «γυάλινου» και της πύλης εισόδου.
    • Συνεργασία με την ομάδα του «γυάλινου» για την τελική επιλογή των φυτών που θα φυτευτούν. Σχέδιο απεικόνισης των φυτεύσεων που γνωστοποιήθηκε εκτός από την Γενική Συνέλευση και μέσω ανάρτησης σχεδίων στον χώρο του Βοτανικού, αλλά και μέσω του Facebook .
  • Από την συνολική πρόταση για την διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου που περιγράφεται παραπάνω, έχουν υλοποιηθεί τα περισσότερα στοιχεία και όσα εκκρεμούν έχουν δρομολογηθεί με στόχο να γίνουν μέχρι τις 24 του Απρίλη, που προγραμματίζεται να γίνει μια γιορτή παρουσίασης του όλου εγχειρήματος και μοίρασμα των σπορόφυτων που καλλιεργούνται στο «Γυάλινο». Επίσης επεξεργαζόμαστε την λύση της επίπλωσης του υπαίθριου χώρου με τραπέζια και καρέκλες (προσφορά δύο μελών του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου).
  • Έχει γίνει η μέτρηση – αποτύπωση - σχεδίαση του χώρου του καφέ-μπαρ στο εσωτερικό του κτιρίου, σε κλίμακα 1:50 και το επόμενο διάστημα θα παρουσιασθεί στην Γ.Σ. η πρόταση της ομάδας, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να ετοιμασθεί ο χώρος.
  • Στόχος μας είναι να ακολουθήσει μελέτη αποκατάστασης και λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης της μεγάλης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, για να δρομολογηθεί και αυτό το έργο και φυσικά σταδιακά και όλων των υπόλοιπων χώρων του συγκροτήματος.

Και έπεται συνέχεια, με καλή διάθεση, σεβασμό  στην συλλογικότητα, την ελεύθερη έκφραση, τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, την δημιουργικότητα, την διαφάνεια, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών….   

(*)Όπως πολύ  πρόσφατα ορίστηκε κατά την  Παγκόσμια Ημέρα της Αρχιτεκτονικής (5/10/09) μετά από προτάσεις που  έγιναν από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων UIA, στο ετήσιο συνέδριό της (15-16/2/2009) Το κείμενο υπάρχει στο αρχείο της ομάδας για όποιον/α ενδιαφέρεται, επίσης υπάρχει ένας φάκελος με επιλεγμένο υλικό σχετικό με Αρχιτεκτονική - Αρχιτέκτονα και φυσικά δυνατότητα συζήτησης για βιβλιογραφία. 

No comments:

Post a Comment