Tuesday, June 8, 2010

Ανακοίνωση-Κάλεσμα

Ανακοίνωση-Κάλεσμα

Στους 7 μήνες συνεχούς λειτουργίας υπό κατάληψη ο Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί ως Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά από τη δημιουργία του πριν 12 χρόνια, ο Βοτανικός Κήπος λειτουργεί σαν ένας πραγματικά Ανοιχτός και όντως Δημόσιος χώρος Πολιτών. Η πολυδιάστατη και αδιαμεσολάβητη πολιτική, οικολογική, πολιτιστική και μορφωτική του λειτουργία σε συνάρτηση με την ασφαλή και υπεύθυνη διαχείρισή του είναι οι λόγοι για τους οποίους εκατοντάδες συμπολίτες μας μάς έχουν αγκαλιάσει και συμμετέχουν ενεργά στην αυτοοργανωμένη Κοινότητα Ίσων του Βοτανικού.

Στην όλη πορεία μας, παρά την άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση, εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε μικροπολιτικάντικη αντιπαράθεση με το Δήμο Πετρούπολης. Σε κάθε τέτοιου είδους ενέργεια από τη Διοίκηση του Δήμου εναντίον μας, πάντα απαντούσαμε με δημιουργία, περισσότερη δημιουργία.

Μέριμνά μας είναι -ανάμεσα σε άλλα- να εμπεδωθεί ότι οι δημόσιοι χώροι μπορούν να αυτοδιαχειρίζονται από τους πολίτες μιας και ανήκουν σε όλους.

Μια τέτοια περίπτωση που αντιμετωπίσαμε προσφάτως ήταν το αυτόματο πότισμα της πλατείας του Αγ. Δημητρίου. Παρόλο που θεωρούμε δεδομένο ότι η άρδευση του συγκεκριμένου χώρου είναι υποχρέωση του Δήμου και έπρεπε να αποκαταστήσει τις χαλασμένες αντλίες που βρίσκονται στο υπόγειο του Βοτανικού, στη σύγκρουση που επεδίωξε και στην άρνησή του για συνεργασία, εμείς δημιουργήσαμε.

Αποκαταστήσαμε τις για χρόνια εγκαταλελειμμένες αντλίες, όπως μας διαβεβαίωσαν οι ειδικοί, με χρήματα από την ενίσχυση των συμπολιτών μας. Θεωρούμε ότι το συλλογικό αγαθό της άρδευσης του πρασίνου είναι σοβαρότερη υπόθεση από την –τουλάχιστον-ξεροκεφαλιά των ιθυνόντων.

Αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνούμε με το υδροβόρο γκαζόν που απλώνεται μπροστά από το Βοτανικό. Η άποψή μας για το αστικό πράσινο σε συνάρτηση με το μικροκλίμα της περιοχής συνάδει με τη σπορά ανθεκτικών δέντρων και θάμνων, οικείων στην ελληνική γη, που αποτελούν πνεύμονες οξυγόνου στο ήδη βεβαρημένο αστικό περιβάλλον. Απορρίπτουμε το φετιχισμό του «πράσινου χαλιού» που δεν προσφέρει τίποτα οικολογικά, αλλά αντίθετα απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού για τη συντήρησή του.

Πολίτες της Πετρούπολης,

Έχοντας πάντα ως σκοπό να λειτουργούμε με την κοινωνία και όχι για την κοινωνία, σας καλούμε στο Βοτανικό, το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 11 το πρωί, να γνωριστούμε καλύτερα, να συζητήσουμε για το αστικό πράσινο και να απομακρύνουμε τα ξερά χόρτα από τον περιβάλλοντα χώρο για τη δασοπροστασία του Άλσους.

Σας περιμένουμε να επανοικειοποιηθούμε μαζί τον Δημόσιο Χώρο.

Όλα για όλους-τίποτα για μας!

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος

No comments:

Post a Comment