Monday, September 27, 2010

Eπιστολή - απάντηση του "Βοτανικού" σχετικά με το δημοσίευμα του περιοδικού ΟΙΚΟ

Σχετικά με το δημοσίευμα του περιοδικού ΟΙΚΟ

Στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του περιοδικού ΟΙΚΟ της Καθημερινής του Σαββάτου, υπήρξε αναφορά στο εγχείρημα του Βοτανικού Κήπου της Πετρούπολης. Το συγκεκριμένο άρθρο αν και καταγράφει μια σημαντική πτυχή των δραστηριοτήτων  του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου, εντούτοις, εμπεριέχει ανακρίβειες, που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Σε σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι ο χώρος καταλήφθηκε από πολίτες διαφόρων ηλικιών και πολιτικών παρατάξεων. Η διατύπωση αυτή είναι άστοχη εξ' ορισμού, αφού η λειτουργία του χώρου, όπως ορθά αναφέρεται στην εισαγωγή, βασίζεται στις αρχές της αυτοδιαχείρισης. Οι πολιτικές παρατάξεις δεν έχουν θέση σε ένα τέτοιο χώρο, όπου το αυτεξούσιο του ατόμου υποσκελίζει την αντιπροσωπευτικότητα που αυτές προάγουν. Οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω ανοιχτών συνελεύσεων που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα και στις οποίες καθένας μπορεί να συμμετέχει εκπροσωπώντας τον εαυτό του και μόνο.

Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται δήλωση του δήμαρχου της Πετρούπολης Σ. Βλάχου σύμφωνα με τα λεγόμενα του οποίου ο δήμος έδωσε την άδεια να χρησιμοποιηθεί ο χώρος και ευνόησε τη λειτουργία του. Τα λεγόμενα του δημάρχου  δεν συνάδουν με την πραγματικότητα μιας και αρχικά εναντιώθηκε στην κατάληψη του χώρου και στη συνέχεια αρκετές φορές στάθηκε εμπόδιο στην πορεία του εγχειρήματος (δολιοφθορές).

Ο Βοτανικός Κήπος δε συνδιαλέγεται με κανέναν ετερόνομο θεσμό. Η λειτουργία του βασίζεται στην αυτοοργάνωση, την  αυτοδιαχείριση και την ελεύθερη συμμετοχή στις λήψεις των αποφάσεων, αποτελεί μια προσπάθεια αυτοθέσμισης και ως τέτοια βρίσκεται απέναντι στους υπάρχοντες πολιτικούς θεσμούς.

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος “Βοτανικός κήπος”
20/09/2010


Πηγές :
Το άρθρο του ΟΙΚΟ της Καθημερινής για τον Βοτανικό Κήπο

2 comments:

  1. Συνηθίζεται, συνειδητά ή ασυνείδητα, τα ΜΜΕ εν γένει να γράφουν διάφορες ανακρίβειες για τέτοια εγχειρήματα. Όχι μόνο η ετερόνομη θέσμιση αλλά και οι φαντασιακές κοινωνικές σημασίες που προσπαθεί να επιβάλει η κυριαρχία δημιουργούν μια ριζικά διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων από την πλευρά των καθεστωτικών δημοσιογράφων. Στρατευμένες πένες έγραψαν πολλές ανακρίβειες όχι μόνο για τον Βοτανικό Κήπο, αλλά και για την ανοικτότητα του, έγραψαν για το φεστιβάλ της άμεσης δημοκρατίας ένα κάρο αηδίες και αποδεικνύουν είτε ότι είναι εντελώς άσχετοι με την ουσία του επαγγέλματος τους, είτε ότι προσπαθούν να συκοφαντήσουν.

    Όπως και να 'χει τέτοιες προσπάθειες προς την κοινωνική αυτοθέσμιση είναι πέρα από τη δική τους λογική και κυοφορούν κάτι εντελώς καινούργιο. Η απάντηση σας βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

    ReplyDelete
  2. I'm appreciate your writing skill.Please keep on working hard.^^

    ReplyDelete