Thursday, September 29, 2011

Εργαστήρι παρασκευής σάλτσας τομάτας, Σάββατο 1 Οκτ


Σάββατο 1 Οκτωβρίου
ώρα 11.00

Η Κατάληψη του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης σας καλεί στο εργαστήρι παραγωγής βιολογικής σάλτσας τομάτας στο πλαίσιο του κύκλου εργαστηρίων αυτομόρφωσης με θέμα «Η Αυτάρκεια ως προϋπόθεση Ελευθερίας».

Φέρτε μαζί και βαζάκια για τη συσκευασία της σάλτσας.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν από ένα βάζο παρακολούθησης του εργαστηρίου (με σάλτσα εννοείται) .


«Η Αυτάρκεια ως προϋπόθεση Ελευθερίας»

Οικονομία = νέμω τα του οίκου μου

Η οικονομική ανάπτυξη – η απαραίτητη για την διαιώνιση και στήριξη του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών – είναι ουσιαστικά βασισμένη στην κατανάλωση. Για να εξασφαλιστεί η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης, αφού καλύφθηκαν οι βασικές ανάγκες την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ανάκαμψης που ακολούθησε το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, δύο τρόποι.

Ο ένας είναι η δημιουργία νέων επίπλαστων αναγκών προς κάλυψη, που προωθούνται με επιτυχία, απ’ ότι φαίνεται, από το marketing και τη διαφήμιση τα οποία ανανεώνουν και προβάλουν διαρκώς πρότυπα ζωής και συμπεριφοράς βασισμένα στην κατανάλωση.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η μείωση, της από χιλιετίες κληρονομημένης, ικανότητας του ανθρώπου να καλύπτει τις στοιχειώδεις και ζωτικές ανάγκες του, είτε ατομικά, είτε συλλογικά όπως για παράδειγμα κι αυτή ακόμα την ικανότητα, όχι μόνο να παράγει, αλλά και να μαγειρεύει την τροφή που καταναλώνει.

Ο νέος ανθρωπολογικός τύπος που διαμορφώνεται είναι βαθιά εξαρτημένος από την αγορά, τόσο υλικά όσο και ψυχικά, και κατά συνέπεια ανελεύθερος, χειραγωγήσιμος και πολλαπλά ευάλωτος σε συστημικές κρίσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας. 

Αν θέλει κάποιος να αντιμετωπίσει τη ζοφερή αυτή εξέλιξη, πέρα από τους γνωστούς και ίσως πιο οικείους στα κινήματα τρόπους δράσης, δεν έχει παρά να ακολουθήσει, την αντίστροφη πορεία: να αντιστρέψει τους όρους διεξαγωγής του παιχνιδιού. Δηλαδή να απαντήσει με Δημιουργία στο κυρίαρχο πρότυπο που υπαγορεύει ότι τα πάντα (από υλικά αγαθά μέχρι και ανθρώπινες σχέσεις, κι αυτή ακόμα η ευτυχία!!) μπορούν να προσφερθούν από την αγορά και να εξαγοραστούν με τίμημα τις χρηματικές απολαβές που αποκομίζει κανείς δουλεύοντας σκληρά και ζώντας υπάκουα.

Η Δημιουργία που αφορά είτε στην κάλυψη των προσωπικών και συλλογικών αναγκών είτε στην έκφραση και στην επικοινωνία αυξάνει το επίπεδο αυτάρκειας που είναι απαραίτητη συνιστώσα της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.

Η Δημιουργία ως διαδικασία αυτοπραγμάτωσης και αυτοολοκλήρωσης  διαμορφώνει ανθρώπους που και θέλουν και μπορούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Κατάληψη του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης διοργανώνει κύκλο εργαστηρίων αυτομόρφωσης που αφορούν στην παραγωγή και μεταποίηση, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των του Οίκου μας ώστε να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της οικο-νομίας, επίκαιρα, στο περιβάλλον της συστημικής κρίσης που όλοι βιώνουμε οδυνηρά.

Πιο συγκεκριμένα σας καλούμε να μάθουμε και να φτιάξουμε μαζί στο μέλλον:
  • Κρασί και μουσταλευριά
  • Χυμούς 
  • Μπύρα
  • Σαπούνι στερεό και υγρό
  • Σάλτσα τομάτας
  • Ψωμί
  • Μαρμελάδες
  • Γιαούρτι και τυρι

No comments:

Post a Comment