Κινηματογραφική

Η κινηματογραφική ομάδα του Βοτανικού Κήπου "Cine Votanikos" δραστηριοποιείται σχεδόν από την αρχή της κατάληψης του χώρου, το 2009. Η πολιτιστική πολιτική του "Cine Votanikos" συνοψίζεται στο ότι θεωρεί τον κινηματογράφο, τόσο ως τέχνη με πλατιά κοινωνική απεύθυνση όσο και ως βιομηχανία του θεάματος, μία από τις πιο ζωντανές σύγχρονες μορφές πολιτιστικής έκφρασης. Η ομάδα λοιπόν, στο χώρο της κατάληψης, επανοικειοποιείται αυτήν τη μορφή πολιτιστικής έκφρασης τόσο ενάντια στη λογική του κέρδους όσο και ενάντια στη λογική της κοινωνίας του θεάματος.
Ο "Cine Votanikos"  προσανατολίζεται προς τη γόνιμη κινηματογραφική ψυχαγωγία και όχι προς τη στείρα διασκέδαση. Επιλέγει και προβάλλει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που είτε ανταποκρίνονται στα καθημερινά προβλήματα και στην επικαιρότητα, είτε σε διαχρονικές υπαρξιακές αναζητήσεις, λειτουργούν σπερματικά για τον κοινωνικό προβληματισμό και τον πολιτικό-υπαρξιακό διάλογο. Στο μέτρο του δυνατού, η ομάδα προσκαλεί σκηνοθέτες και συντελεστές των ταινιών και συντονίζει προβολές-συζητήσεις.
Τα κριτήρια επιλογής των ταινιών είναι ο αντιφασισμός, ο αντισεξισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο αγώνας ενάντια στην εξουσία και ό,τι μπορεί να είναι γόνιμο για μια ελευθεριακή κουλτούρα.
Η ομάδα είναι πάντα ανοικτή σε καινούριες ιδέες και διαθεσιμότητες για δράσεις.No comments:

Post a Comment