Wednesday, February 22, 2012

Βιβλιοπαρουσίαση «Ιμπεριαλισμός, χρηματοπιστωτικές αγορές, κρίση», Πέμτπη 23 Φεβ


Πέμπτη 23/2
Βιβλιοπαρουσίαση «Ιμπεριαλισμός, χρηματοπιστωτικές αγορές, κρίση»
θα μιλήσει ο συγγραφέας Γιάννης Μηλιός (Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Ε.Μ.Π.)
Ώρα 20.00
Ο Γιάννης Μηλίος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πολυτεχνείο, έρχεται στο Βοτανικό Κήπο για να συζήτήσουμε για το καινούργιο του βιβλίο:

"Ιμπεριαλισμός, χρηματοπιστωτικές αγορές, κρίση."

Ο Γιάννης Μηλιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο. Τον Οκτώβριο του 1982 ίδρυσε μαζί με άλλους την τριμηνιαία επιθεώρηση οικονομικής και πολιτικής θεωρίας "Θέσεις", στην οποία μέχρι σήμερα είναι διευθυντής. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 200 άρθρων σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Πέραν της ελληνικής, τα κείμενά του έχουν κυκλοφορήσει στην αγγλική, γερμανική, γαλλική, ισπανική, ιταλική και τουρκική γλώσσα.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο παρέχει μια πλήρη επισκόπηση σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο όλων των θεωριών του ιμπεριαλισμού, τόσο των κλασικών θέσεων όσο και των σύγχρονων ερμηνειών.
Ανατέμνει με μεγάλη διορατικότητα και επάρκεια τις θεωρητικές υποθέσεις των διαφόρων προσεγγίσεων. Για να αποτιμήσουν τις θεωρίες που εξετάζουν, οι συγγραφείς συνθέτουν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα αφενός την έννοια του συλλογικού-κοινωνικού κεφαλαίου που θεμελίωσε ο Μαρξ και αφετέρου την άποψη για την ιμπεριαλιστική αλυσίδα που ανέπτυξαν ο Λένιν και ο Πουλαντζάς.

Γραμμένο με εξαιρετικό τρόπο, το βιβλίο αυτό πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για τις ακαδημαϊκές συζητήσεις στα χρόνια που έρχονται.
(Kees Van Der Pijl, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Sussex)

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σημαντική συμβολή, καθώς προσεγγίζει τον "ιμπεριαλισμό" όχι ως προς τις φαινομενολογικές του εκφάνσεις, αλλά σε αναφορά με τις κατηγορίες της ανάλυσης του Μαρξ.

Αυτό αφενός επιτρέπει τη σε βάθος κριτική των τρεχουσών θεωριών του ιμπεριαλισμού και αφετέρου θέτει τις βάσεις για μια εμπειρική ανάλυση των σύγχρονων διαδικασιών κρίσης που εδράζεται στις έννοιες της θεωρητικής ανάλυσης. Μια πραγματική πρόοδος στον διεθνή διάλογο σχετικά με τον ιμπεριαλισμό.
(Michael Heinrich, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Hochschule fur Technik und Wirtschaft του Βερολίνου διευθυντής της τριμηνιαίας επιθεώρησης PROKLA)

No comments:

Post a Comment