Monday, January 11, 2010

Κάλεσμα για την Κυριακή 17/01/10

Εν Αρχή ην ο Σπόρος



‘ο σπόρος για το γεωργό, δεν είναι απλώς η πηγή
της μελλοντικής σοδειάς και της τροφής, είναι η\
αποθήκη του πολιτισμού και της ιστορίας’
Vandana Shiva

• Πως μπορούμε να γνωρίζουμε και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε;
• Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το υποβαθμισμένο περιβάλλον που ζούμε;
• Μπορούμε να αναδείξουμε την προστασία της βιοποικιλότητας ως ανάγκη για αρμονία του ανθρώπου με τη φύση;
• Είμαστε έτοιμοι να επαναδιεκδικήσουμε τη διατροφική μας ελευθερία;

Τα επίκαιρα αυτά ερωτήματα, που αναδεικνύονται από τα διατροφικά σκάνδαλα, τις πυρκαγιές, τα περιβαλλοντικά ατυχήματα, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας, προκαλούν χωρίς αμφιβολία ανησυχία, προβληματισμό και ανασφάλεια για το μέλλον αλλά και το παρόν.

Ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Βοτανικός Κήπος θέλει να μοιραστεί μαζί σας τους προβληματισμούς σας και τις ανησυχίες σας, να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, και να αποδείξει έμπρακτα ότι οι πολίτες μπορούν, μέσα από τη δράση, να γίνουν ενεργοί και να διεκδικήσουν το μέλλον τους.

Για να γνωριστούμε και να σας ενημερώσουμε για τις δραστηριότητες που προγραμματίζουμε σας καλούμε στο Βοτανικό Κήπο, στις 17/1/2010, 11 π.μ.

Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται:
• Η καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών και φρούτων στο χώρο του Γυάλινου με βιολογικό-παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ώστε ο χώρος να γίνει επιτέλους χρήσιμος και ανοιχτός σε όλους μας.
Μέρος της παραγωγής θα τη μοιραστούμε μαζί σας για να θυμηθούμε παλιές γεύσεις και αναμνήσεις, ενώ θα παράγονται και σπορόφυτα που θα διατίθενται σε όλους μας για την καλλιέργειά τους στις βεράντες των σπιτιών μας, σε εξοχικές κατοικίες κλπ

• Η δημιουργία τράπεζας σπόρων ντόπιων λαχανικών και φρούτων που θα διατίθενται - ανταλλάσσονται με όποιον ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει έτσι ώστε, να αντισταθούμε στην επιβολή των άγευστων υβριδίων από τις πολυεθνικές της γεωργίας και να συμβάλουμε στη διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών που αποτελούν στοιχείο πολιτισμού ενός τόπου.

• Η λειτουργία του Γυάλινου ως χώρου βιωματικής μάθησης στη οικολογική γεωργία ανοιχτός στα σχολεία και τους πολίτες της περιοχής και όχι μόνο.

Και επειδή δεν νοείται γνωριμία «ξεροσφύρι», θα κεράσουμε βιολογικό κρασί με συνοδεία οικολογικών προϊόντων, ενώ βιοκαλλιεργητές θα είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το οικολογικό τρόπο παραγωγής των προϊόντων τους.

Με χαρά περιμένουμε την παρουσία σας και την ενεργή συμμετοχή σας στην λειτουργία του αδιαμεσολάβητου, ελεύθερου Βοτανικού Κήπου.

Βοτανικός Κήπος - Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος

No comments:

Post a Comment