Monday, October 4, 2010

Κείμενο που μοιράστηκε στην Οικογιορτή 30 Σεπτ. - 3 Οκτ.

To παρακάτω κείμενο φωτοτυπήθηκε κ διανεμήθηκε από τον Βοτανικό Κήπο στα πλαίσια της συμμετοχής του στην Οικογιορτή στο πάρκο Τρίτση, το 4ήμερο 30 Σεπτ. - 3 Οκτ.

Η Κατάληψη του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης

   προέκυψε από το αίσθημα ευθύνης και την υποχρέωση των πολιτών της Πετρούπολης, και όχι μόνο, να αναδείξουν το δημόσιο χώρο, που στην περίπτωσή μας αποτελείται από ένα «φαραωνικό» θερμοκήπιο και το κτίριο υποστήριξης, που είχε εγκαταλειφθεί από το Δήμο και συνιστούσε απειλή για τους πολίτες από άποψη υγιεινής-προσβασιμότητας και ταυτόχρονα αποτροπή ελεύθερης έκφρασης & δραστηριοποίησης. Ο δημόσιος χώρος που, υποτίθεται ότι, απευθύνεται στους πολίτες είχε γίνει εχθρικός προς αυτούς.
   Μετά από 11 μήνες κατάληψης και εργασιών μέσα από τα ερείπια των κτιρίων άνθησαν λουλούδια, ή «ζιζάνια» για τους πιο ανήσυχους από εμάς,  πραγματικά και μεταφορικά. Ο δημόσιος χώρος ανταποκρίνεται πλέον στον προορισμό του. Λουλούδια πλημμύρησαν τον περιβάλλοντα χώρο και η γη του θερμοκηπίου, Γυάλινο για εμάς, κάρπισε για πρώτη φορά από κατασκευής του. Ήδη διατέθηκαν 1000 περίπου σπορόφυτα (φυντάνια) στη μεγάλη γιορτή που έγινε στην 24-4-2010, για να καλλιεργηθούν από την πληθώρα πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Η σποροπαραγωγή από τους καρπούς των ντόπιων και παραδοσιακών ποικιλιών, που θα τροφοδοτήσει την τράπεζα παραδοσιακών σπόρων του Βοτανικού, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ έχουμε ήδη ενταχθεί στο δίκτυο του Πελίτι. Η καλλιέργεια γίνεται με βιολογικό και παραδοσιακό τρόπο. Η λίπανση γίνεται με κοπριά και ενσωμάτωση ψυχανθών στο έδαφος (χλωρή λίπανση) και όχι με χημικά λιπάσματα. Η φυτοπροστασία γίνεται χωρίς φυτοφάρμακα. Φέτος χρησιμοποιήσαμε θειάφι και χαλκό, εξαπολύσαμε πληθυσμό πασχαλίτσας και ψεκάσαμε με σπόρια του μύκητα Baveria Basciana για να αντιμετωπίσουμε τις προσβολές που είχαμε. Η γη, για μας, δεν είναι αγροτικό εργοστάσιο, είναι η τροφός μας και της αποδίδουμε τον ανάλογο σεβασμό.
   Ολοκληρώσαμε έναν ευρύ κύκλο σεμιναρίων και εκδηλώσεων για τα τρόφιμα και το περιβάλλον αφενός μεν,  για να μάθουν και να ενημερωθούν όλοι για το ρόλο των μεγάλων εταιρειών και των κυβερνήσεων στον έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και τη μετατροπή του τροφίμου από δικαίωμα σε χρηματιστηριακή αξία, αφετέρου δε, για να μάθουμε πως παράγονται τα τρόφιμα και τι εναλλακτικές υπάρχουν (βιολογική, ομοιοδυναμική καλλιέργεια κα). Η γνώση και η αυτο-μόρφωση είναι το πρώτο βήμα για να διεκδικήσουμε τη διατροφική μας ελευθερία.
   Η μεγάλη ανταπόκριση που είχε το πρώτο ανταλλακτικό παζάρι μας «υποχρεώνει» να το εντάξουμε στο μηνιαίο πρόγραμμα του Βοτανικού, ενώ το  αλληλέγγυο εμπόριο είναι στα σκαριά.
   Παράλληλα «τρέχουν» τα μαθήματα Ισπανικών, Ιταλικών, Γερμανικών, Πληροφορικής, ο Θεατρικός Αυτοσχεδιασμός, το Παιδικό Εργαστήρι.
   Η θεατρική Ομάδα ανέβασε με μεγάλη επιτυχία το έργο του Berthold Brecht: «Αυτός που λέει ΝΑΙ και αυτός που λέει ΟΧΙ», ενώ οι συναυλίες και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συμμετέχουν σταθερά στο πρόγραμμα του Βοτανικού.
   Οι  Πολιτικές εκδηλώσεις-συζητήσεις αφορούν σε όλο το φάσμα των επίκαιρων αλλά και διαχρονικών θεμάτων που απασχολούν όλους μας, από το Ρατσισμό-Ξενοφοβία και την Οικονομική Κρίση, έως το Καράβι για τη Γάζα και τη Ζωή και τη Σκέψη του Howard Zinn. Όλα αυτά πλαισιώθηκαν με τοπικές δράσεις αλληλεγγύης, πορείες και παρεμβάσεις αντιπληροφόρησης.
   Όμως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εκδηλώσεις κάποιων ρομαντικών της πόλης. Η κατάληψη του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης αποτελεί συλλογικότητα που δραστηριοποιείται σε κατειλημμένο έδαφος και λειτουργεί με πρόταγμα και μέσο συνάμα την άμεση δημοκρατία, την αυτοοργάνωση, την αυτονομία, την αυτοθέσμιση.
   Στόχος είναι οι τομείς δράσης να διευρυνθούν και να συμπεριλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας ώστε να δείξουμε ότι είναι εφικτή η κοινωνική οργάνωση με οριζόντια διάρθρωση χωρίς ιεραρχική δομή.
   Τα έργα και ημέρες της συλλογικότητας στους 11 μήνες λειτουργίας της και η θέσμισή της, τόσο μέσω της αποδοχής της από την τοπική και ευρύτερη κοινωνία, όσο και μέσω της ρήξης με τη Δημοτική Αρχή, μας κάνουν αισιόδοξους-ες στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε την αυτοοργάνωση ως βιώσιμη απάντηση στα αδιέξοδα των κυρίαρχων ιδεολογιών.

ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

No comments:

Post a Comment