Thursday, June 13, 2013

Η ενημέρωση στα Χέρια της Κοινωνίας Για μια Ραδιοτηλεόραση Δημόσια-Ελεύθερη-Κοινωνική

             Τη 12-6-2013 παρακολουθήσαμε άλλο ένα επεισόδιο της σειράς με πρωταγωνιστή το φονιά, σε ρόλο δικαστή, να αποδίδει δικαιοσύνη σε υπόθεση φόνου στον οποίο είναι ηθικός και φυσικός αυτουργός. Και δυστυχώς για μας δεν θα είναι το τελευταίο επεισόδιο εκτός και αν εμείς αποφασίσουμε διαφορετικά…
            Η θλιβερή κυβέρνηση, των τριών σωματοφυλάκων της τρόικας,  σε κατάσταση πανικού, μιας και το περιβόητο success story εξελίσσεται σε μπαρούφα ολκής, με διάταγμα πραξικοπηματικού χαρακτήρα καταργεί τη Δημόσια ραδιοτηλεόραση. Γνωρίζουμε ότι η δημόσια τηλεόραση δεν ανταποκρινόταν πλήρως στο χαρακτήρα και το σκοπό λειτουργίας της. Παρόλα αυτά στο θολό και διαπλεκόμενο τοπίο των ΜΜΕ, που αντιλαμβάνονται το αγαθό της πληροφόρησης και ενημέρωσης ως προϊόν προς πώληση και η τηλεοπτική παραγωγή διαμεσολαβείτε αποκλειστικά από το κέρδος, η δημόσια τηλεόραση αποτελούσε εναλλακτική με ένα ελάχιστο πολιτισμικής και κοινωνικής απεύθυνσης.
Η ενημέρωση και ο πολιτισμός συνιστούν αγαθά που αφορούν και ανήκουν στην κοινωνία. Προφανώς, οι διαχειριστές της εξουσίας στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία πολλά χρόνια που υπονόμευσαν το ρόλο και τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, με τις πελατειακές σχέσεις και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, κάθε άλλο παρά νομιμοποιούνται να παρουσιάζονται ως τιμητές της κάθαρσης του άγους για το οποίο ευθύνονται.
Ο «ξαφνικός θάνατος» με τις μαζικές απολύσεις 3000 και πλέον εργαζόμενων, αναλώσιμων κατά τους κρατούντες, αποτελεί τον προάγγελο μιας σειράς, προαποφασισμένων στα μνημόνια, θυσιών αφιερωμένων στους νεοφιλελεύθερου δόγματος δανειστές μας. Και αν σήμερα ο «ξαφνικός θάνατος" αφορά τον οργανισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αύριο θα αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, το δημόσιο πανεπιστήμιο, το δημόσιο σχολείο, θα αφορά εμάς.
Απέναντι στο σοκ που μας επιβάλλεται οφείλουμε να αντισταθούμε στην κατάργηση και  στη νεοφιλελεύθερη / πελατειακή/κομματική αναδιοργάνωση της ΕΡΤ και να διεκδικήσουμε την αυτοοργάνωση  και τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και όλων των κοινωνικών θεσμών. Kόντρα στην ευημερία των αριθμών και των αγορών, να υπερασπιστούμε  ελεύθερες συχνότητες για την παιδεία, τον πολιτισμό και τη συλλογική μνήμη .


Κατάληψη Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος 

No comments:

Post a Comment